mgm nvj maart

— donderdag 18 januari 2018, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Trump deelt nepnieuws-awards uit

Trump deelt nepnieuws-awards uit
EPA

President Trump kondigde begin dit jaar, tijdens een van zijn ochtendtirades via Twitter, aan prijzen te zullen vergeven aan de "oneerlijkste en meest corrupte" nieuwsmedia. De onthulling werd een paar keer uitgesteld, maar gisteravond was het dan zover: Trumps Fake News Awards zijn onthuld. Laatste wijziging: 18 januari 2018, 08:54

Opmerkelijk is dat het volledige overzicht niet op de website van het Witte Huis werd gepubliceerd, maar op de officiële website van de Republikeinse partij. Elke twijfel of de hele partij achter het prijzenfestival van Trump staat (of wordt geacht te staan) wordt weggenomen door de openingsalinea.

Die stelt dat 2017 werd gekenmerkt door “niet-aflatende vooringenomenheid, oneerlijke verslaggeving en ronduit nepnieuws”. De belangstelling voor het lijstje van Trump was zo overweldigend, dat de website van de Republikeinse partij ervan onderuit ging.

Winnaar is columnist Paul Krugman van de New York Times, die voorspelde dat de markten na Trumps verkiezingsoverwinning onherstelbaar beschadigd zouden raken. De economie en beurzen draaien echter uitstekend, al is de vraag hoeveel door Trumps beleid komt en welk deel simpelweg aan de aantrekkende wereldeconomie is te wijten.

Andere ‘winnaars’ zijn meerdere malen nieuwszender CNN, TIME magazine, zender ABC News en de Washington Post.

Unaniem is de steun voor Trumps ramkoers met de pers echter niet. Gisteren publiceerde senator John McCain in de Washington Post een opiniestuk, waarin hij waarschuwde dat de aanvallen op de pers een klimaat van wantrouwen creëren. “Regeringen die de pers tot vijand van het volk verklaren verzwakken of elimineren hun onafhankelijkheid. Ze buiten het gebrek aan serieuze controle uit door rechten en vrijheden van individuen aan te tasten.”

Een andere Republikeinse senator Jeff Flake gebruikte spreektijd in de senaat om Trump ter verantwoording te roepen. “Het is een teken van de staat van onze democratie als onze eigen president woorden gebruikt die Jozef Stalin hanteerde voor zijn vijanden.”

Bekijk meer van

Trump

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.