website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Trump deelt nepnieuws-awards uit

Lars Pasveer — Geplaatst in persprijs op donderdag 18 januari 2018, 08:53

EPA

EPA

Nieuws President Trump kondigde begin dit jaar, tijdens een van zijn ochtendtirades via Twitter, aan prijzen te zullen vergeven aan de "oneerlijkste en meest corrupte" nieuwsmedia. De onthulling werd een paar keer uitgesteld, maar gisteravond was het dan zover: Trumps Fake News Awards zijn onthuld.

Opmerkelijk is dat het volledige overzicht niet op de website van het Witte Huis werd gepubliceerd, maar op de officiële website van de Republikeinse partij. Elke twijfel of de hele partij achter het prijzenfestival van Trump staat (of wordt geacht te staan) wordt weggenomen door de openingsalinea.

Die stelt dat 2017 werd gekenmerkt door “niet-aflatende vooringenomenheid, oneerlijke verslaggeving en ronduit nepnieuws”. De belangstelling voor het lijstje van Trump was zo overweldigend, dat de website van de Republikeinse partij ervan onderuit ging.

Winnaar is columnist Paul Krugman van de New York Times, die voorspelde dat de markten na Trumps verkiezingsoverwinning onherstelbaar beschadigd zouden raken. De economie en beurzen draaien echter uitstekend, al is de vraag hoeveel door Trumps beleid komt en welk deel simpelweg aan de aantrekkende wereldeconomie is te wijten.

Andere ‘winnaars’ zijn meerdere malen nieuwszender CNN, TIME magazine, zender ABC News en de Washington Post.

Unaniem is de steun voor Trumps ramkoers met de pers echter niet. Gisteren publiceerde senator John McCain in de Washington Post een opiniestuk, waarin hij waarschuwde dat de aanvallen op de pers een klimaat van wantrouwen creëren. “Regeringen die de pers tot vijand van het volk verklaren verzwakken of elimineren hun onafhankelijkheid. Ze buiten het gebrek aan serieuze controle uit door rechten en vrijheden van individuen aan te tasten.”

Een andere Republikeinse senator Jeff Flake gebruikte spreektijd in de senaat om Trump ter verantwoording te roepen. “Het is een teken van de staat van onze democratie als onze eigen president woorden gebruikt die Jozef Stalin hanteerde voor zijn vijanden.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.