mgm nvj maart

— dinsdag 5 mei 2009, 11:55 | 9 reacties, praat mee

Het gaat altijd over de landelijke krant

Dit is een beetje een moeilijk stukje. Omdat het lijkt of het om jij-bakken gaat. En evengoed kan het neigen naar zelfbeklag of zelfverheerlijking. En tijdens het tikken dacht ik ook: waar maak je je eigenlijk druk om. Maar het probleem is dat ik me er wel druk om maak. Eigenlijk al heel lang. Over het volgende: dat ‘Hilversum’  doet alsof er geen regionale kranten bestaan – alleen als het ze uitkomt – en dat in discussies over DE krant het altijd gaat over de landelijke kranten. Aanleiding: de gebeurtenissen tijdens Koninginnedag.

Laatste wijziging: 5 mei 2009, 14:03

Terecht wordt er nagepraat over de rol van de media. En met name over de fotokeuzes, en de presentatie daarvan. Ethische kwesties, meningsverschillen, prima.

Wat mij daarbij opvalt, is dat de regionale media daarin niet aan het woord komen. En dat is natuurlijk een beetje onbegrijpelijk, omdat bij elke nationale gebeurtenis er een regionale krant in de buurt is. Op Koninginnedag was dat de Stentor. Maar zo zijn er natuurlijk veel meer situaties geweest.

Op vrijdagmorgen 1 mei was er het gebruikelijke krantenoverzicht op Radio1. Elke dag komen daar de nationale kranten langs. Dat stoort me op gewone dagen al, vooral als er dan nieuwsfeiten geciteerd worden die een dag eerder of dezelfde dag ook in de betreffende regionale krant staan (en beter). Nu raakte het me enorm, omdat het een journalistieke ‘must’ had moeten zijn om te weten hoe een krant als de Stentor met dit drama is omgegaan. Maar niets daarvan.

Tussen de middag was er een discussie op dezelfde radiozender waarin alleen de traditionele hoofdredacteuren (Broertjes, Bonjer e.a.) hun keuzes mochten toelichten, terwijl wij als de Stentor ons werk temidden van onze lezers hebben gedaan, wat mij journalistiek ook een interessante invalshoek had geleken.
Op de televisie heb ik helemaal niets van interesse voor ons bestaan gemerkt. Daar hebben de (eind)redacteuren alleen tweede huisjes in de regio, en daar waren ze die dag toevallig niet.

Vandaag, 5 mei, lees ik in Trouw een stuk van Jonathan Maas over hoe kranten zijn omgegaan met de gruwelijke beelden van Apeldoorn en in de inleiding staat de zin: ‘Trouw heeft zich terughoudend opgesteld. Andere kranten niet.’

En dan gaat het artikel over de landelijke kranten, de PCM titels. Dan denk ik: Andere kranten niet? Wat een gotspe.

Als dit een incident zou zijn, zat ik nu niet te tikken, maar dat is het niet.

Ik heb in de afgelopen jaren al diverse mailwisselingen gehad met het ANP met het verzoek nieuwsberichten te voorzien van een bron (mijn krant) omdat de correspondent het gewoon had gejat. Bij ANP-nieuws uit landelijke kranten wordt de bron altijd gemeld (ze kijken daar wel uit bij het ANP), maar in Den Haag weten ze niets van de regionale krant. In nieuwe versies van het bericht doen ze het dan wel trouw, dat geef ik toe,

Op de radio dus nooit een nieuwtje uit de regionale krant. Of het moet pavlov uit de Gooi-en Eemlander zijn, want ja daar hoeven ze in Hilversum geen moeite voor te doen. En uiteraard ’s middags de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad, want ja anders is het een beetje dun met alleen de NRC en het Parool (en soms het Reformatorisch Dagblad). Vroeger was dat natuurlijk lastig om al die kranten in Hilversum te krijgen, maar in dit digitale tijdperk is het alleen maar onwil en luiheid.

Op de televisie kakelen de randstadjournalisten natuurlijk al jarenlang incestueus met elkaar van uitzending naar uitzending. Ik herinner me nog dat ik ooit naar de redactie van Buitenhof belde, waarom daar op het zondagse tafeltje altijd zo fraai een stapeltje landelijke dagbladen lag en geen regionale krant, terwijl ik weet dat veel (eind)redacteuren toch buiten de randstad wonen of moeite zouden kunnen doen zo’n regionaal dagblad te krijgen. Het komt er gewoon niet van.
Pauw en Witteman vinden de regionale krant niet sexy vrees ik, hoewel Pauw dan – voor een keertje - niet goed om zich heen heeft gekeken.

De Leugen Regeert heeft altijd een mediajury of zoiets in haar uitzending. Altijd dezelfde inteeltmensen. Ik heb er nooit een regionale hoofdredacteur in plaats zien nemen. Alleen als de regionale krant een fout begaat, is er interesse. Ik heb ook tweemaal in zo’n uitzending gezeten. Een opname van tien minuten die op televisie vakkundig tot 1 minuut was teruggebracht, de suggestieve vraag langer dan het eerlijke antwoord.

Als ik er eens een mailtje aan waag, krijg ik meestal wel gelijk, zoals van de hoofdredactie van het ANP of die van de NOS. Maar gedrag veranderen, is natuurlijk veel moeilijker.

Dit stukje zal er ook niet toe leiden dat de mediamaffia in de Randstad zich openstelt voor ‘de regio’.

Wij kunnen overigens zonder die aandacht prima voortleven, daar niet van. Volgens de Cebuco gegevens doet de Stentor het prima en ook de andere regionale kranten maken - tegen de verdrukking in – elke dag een puik product.

Maar ik dacht, ik schrijf het toch maar eens een keertje op.

Jaap Lodewijks
Adjunct-hoofdredacteur van de Stentor

Bekijk meer van

regionale journalistiek

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

9 reacties

Remco Janssen, 5 mei 2009, 13:09

Is dit een grap, of is dit het zoveelste voorbeeld van provinciaal Calimerogedrag - in navolging van PSV-supporters? Landelijke kranten hebben een landelijke uitstraling, regionale kranten een regionale. Daar is niets mis mee.

(PS: afwezige bronvermelding valt niet goed te praten, maar uit subjectieve waarneming concludeer ik dat bij de regionalen, tv incluis, meer overgenomen wordt zonder bron dan bij landelijke media. Trouwens, vaak valt niet te achterhalen dat een berichtje van ANP/GPD door regionale kranten is gepimpt tot eigen nieuws.)

Olivier, 5 mei 2009, 14:48

In het kader van zelfreflectie eerst nog een punt voor meneer Lodewijks. Zijn krant had op de dag van Apeldoorn veruit het meest onzinnige bericht ooit op de site. Namelijk dat uit de RDW-gegevens van de zwarte Suzuki bleek dat hij apk-was goedgekeurd. Gelukkig maar. Zes mensen doodgereden, maar niet met een auto waarvan de voorband net iets te weinig profiel had. Als je zulke kul afdrukt, verdien je niet al te serieus te worden genomen.

Dan even algemeen. Als de Stentor zich meer wil profileren, moeten ze zich wat actiever opstellen. Stuur gewoon je vp in voor de krantenoverzichten bij de NOS en BNR. Als er iets anders op staat dan ‘Onrust over verkeersplan Giethoor’ maak je een prima kans mee te gaan. Met mokken in de provinciestad is nog nooit iemand verder gekomen.

Alexander Marks, 5 mei 2009, 23:23

Ik sta volledig achter deze opinie van de heer Lodewijks. Je kan er van vinden wat je wil maar regionale media (en fotografen) behoren niet tot de kliek van de landelijke. (Ik heb dit 7 jaar geleden aan den lijve ondervonden.) Ik heb de Stentor van vrijdag de 1ste mei vandaag onder ogen gekregen en hij was prachtig, geen schreeuwende koppen op de VP maar zeer indrukwekkend, de binnenpagina’s een prachtige regionale aanpak. Maar goed gelukkig worden er, het hele jaar door, op regionaal niveau in den lande prachtige dingen neeegezet.

Fred Sengers, 6 mei 2009, 11:03

In de kritiek van Lodewijks herken ik weinig. Als ik kijk naar ons eigen programma (GMNL, Radio 1) dan maken we dankbaar gebruik van andere media, incl. regionale dagbladen, maar bijv. ook vakbladen. We voelen ons niet te groot om Binnenlands Bestuur of Cobouw als bron te noemen. Wij bedienen veel luisteraars buiten de Randstad en doen dan ook moeite om daar interessante onderwerpen te vinden. Het is echt onzin te stellen dat ‘de radio’  de regio negeert.
Wat betreft de digitale versie van de regionale kranten: ik bekijk dagelijks de websites van alle regionale omroepen en bijna alle regionale kranten. Er zijn er maar een paar die consequent met eigen (regio)nieuws openen. Op de meeste sites moet je eerst door dezelfde ANP-berichten scrowlen voordat ik die pareltjes tegenkom.

SERVI VAN DER HEIJDEN, 6 mei 2009, 13:12

HULDE VOOR DE HEER LODEWIJKS. HIJ HEEFT MEER DAN 100 % GELIJK. GEZIEN HET FEIT DAT DE OPLAGE VAN DE REGIONALE DAGBLADEN NOG STEEDS GROTER IS DAN DE LANDELIJKE DAGBLADEN GEEFT AAN HET DE MEERDERHEID VAN DE KRANTENLEZERS DE KWALITEIT EN DE INFORMATIE VAN DE REGIONALE KRANTEN ZEER OP PRIJS STELT. DIT ZOU DAN OOK TOT UITDRUKKING MOETEN KOMEN BIJ DE TV EN RADIO PROGRAMMA MAKERS.

Olivier, 6 mei 2009, 23:06

@ Servi. Probeer het eens met capslock af. Maar dit terzijde. Ik snap niet waarom radio en tv zich iets moeten aantrekken van de populariteit van regionale kranten. Ik lees met veel plezier mijn regiotitel - waar ik zelf ook heb gewerkt - maar ik hoef niet het nieuws over mijn stad in het journaal te zien of op de vp van De Telegraaf. Als het niet het niveau verkeersplan, ruzie in de coalitie of wethouder opent nieuwe bieb overstijgt. Dat is hartstikke leuk om te lezen als je ergens woont, maar volstrekt oninteressant voor de rest van het land.

Dat de regiokranten het goed doen, is fijn. Het zijn meestal complementaire media en bij groot nieuws concurrenten. Volgens mij moeten de Lodewijksen van deze wereld ophouden met klagen en zelfverzekerd vanuit de eigen kracht werken. Als de lezer al gek op je is, wat maakt het dan uit of Lucella Carasso je wel of niet noemt in het krantenoverzicht.

Kees Hooreman, 7 mei 2009, 02:27

De naam van de krant is afgeleid vanuit de Griekse mythologie. Stentor was daarin de naam van een heraut met een imposant stemgeluid in de Trojaanse Oorlog. Welnu Jaap Lodewijks, zó imposant klinkt het geluid van uw krant dus niet! Anders was het wel te horen en te zien geweest via alle media kanalen.

Bart Vuijk, 7 mei 2009, 15:47

Toen er onder verantwoordelijkheid van Jaap Lodewijks nog een echte krant in Almere werd uitgebracht, werd die redactie bijna maandelijks bezocht door luie programmamakers van landelijke omroepen die de kaartenbak wilden omkeren omdat ze daar zelf geen contacten hadden. De krantenredactie gaf die lui elke keer keurig hetzelfde lijstje dorpsgekken mee. Je kunt ze terugpakken hoor, Jaap.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.