word studentlid

— vrijdag 30 april 2021, 11:46 | 0 reacties, praat mee

Hearst wijzigt voorwaarden voor redactiemedewerkers na overleg met freelancers en NVJ

Hearst wijzigt voorwaarden voor redactiemedewerkers na overleg met freelancers en NVJ
© Unsplash / Gabrielle Henderson

Uitgeverij Hearst heeft zijn voorwaarden voor freelance eindredacteuren, chefs en vormgevers (de opdrachtovereenkomst voor redactiemedewerkers) flink aangepast na overleg met een delegatie van freelancers en de NVJ. De freelancers trokken sinds half maart samen op, nadat Hearst hen de nieuwe voorwaarden stuurde. Laatste wijziging: 3 mei 2021, 08:39

Tegelijk met die voorwaarden werden ook een sociale mediarichtlijn, een geheimhoudingsverklaring en nieuw beleid rond BYOD (Bring your own device), het werken op een eigen computer, toegezonden. In de voorwaarden stonden een hoop zaken waar de freelancers niet blij mee waren.

Zo verbood de sociale mediarichtlijn freelancers onder andere zich op sociale media te mengen in discussies over seksisme, vrouwonvriendelijkheid, racisme en geloofsovertuigingen. Het BYOD-beleid verplichtte de freelancers op hun eigen apparaat te werken, maar stelde ook dat zij geen recht hadden op technische ondersteuning van Hearst. Daarnaast werden freelancers verplicht een bepaalde virusscanner aan te schaffen en cursussen over digitale veiligheid te volgen.

Auteursrechten en persoonlijkheidsrechten
Freelancers deden onder de nieuwe voorwaarden ook afstand van hun persoonlijkheidsrechten en werden verplicht hun auteursrecht over te dragen. De voorwaarden golden alleen voor zelfstandigen die met regelmaat op de redactie werken, zoals freelance eindredacteuren, chefs en vormgevers. Freelancers die enkel losse artikelen of foto’s leveren, doen geen afstand van persoonlijkheidsrechten en dragen ook geen auteursrechten over.

Een ander punt waar freelancers niet blij mee waren was de verplichting een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De geheimhoudingsverklaring bevatte daarnaast een clausule die het Hearst toestond freelancers een boete van maximaal 15.000 euro op te leggen als een freelancer vertrouwelijke informatie zou doorspelen aan een ander. Wie niet tekende zou niet meer worden ingehuurd door Hearst.

Veel passages geschrapt
De geheimhoudingsverklaring (een zogenoemde non-disclosure agreement) is in de vernieuwde voorwaarden van de baan. Een boete voor het lekken van informatie is er nog wel, maar deze is bijgesteld van 15.000 naar 5.000 euro. De door freelancers gehekelde sociale mediarichtlijn is herschreven en verbiedt het freelancers niet meer zich te mengen in discussies over gevoelige onderwerpen.

Ook het BYOD-beleid is aangepast. Freelancers dienen nog altijd op een eigen apparaat te werken, maar kunnen volgens de nieuwe regels in bepaalde gevallen wel hulp inschakelen van de ICT-afdeling van Hearst. Het verplicht bijwonen van trainingen rondom digitale veiligheid kan onder werktijd en voor het aanschaffen van een bepaalde virusscanner komt een vergoeding. De eis dat freelancers verlicht een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af moeten sluiten is ook verdwenen. Een gewone bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is onder de nieuwe voorwaarden voldoende om voor Hearst te kunnen werken.

Hearst benadrukt dat voor freelancers die algemene voorwaarden hebben gekregen in plaats van een opdrachtovereenkomst voor redactiemedewerkers (dat zijn met name freelancers die los werk leveren), de sociale mediarichtlijn en het BYOD-geleid niet gelden. Hearst vraagt, anders dan in de vorige versie van de opdrachtovereenkomst voor redactiemedewerkers, ook geen volledige vrijwaring meer voor eventuele schadeclaims.

Periodiek in gesprek
Onder de nieuwe voorwaarden dragen freelancers die op de redactie werken nog steeds hun auteursrecht over. Ze doen ook nog steeds afstand van hun persoonlijkheidsrechten, voor zover dat van de wet mag. De NVJ stelt dat ze de reikwijdte van dit deel van de overeenkomst aangepast had willen zien, maar zich op de grootste pijnpunten heeft geconcentreerd.

De beroepsvereniging moedigt freelancers en directie aan om met elkaar in gesprek te blijven. Hearst heeft aangegeven dat er gestructureerd overleg blijft met de freelancers.

Bekijk meer van

Hearst Netherlands

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.