website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Handhaving Wet DBA is wéér uitgesteld

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in freelance op maandag 12 februari 2018, 08:30

© Pixabay

Nieuws Freelancers krijgen pas in 2020 echte duidelijkheid over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). De handhaving van de zzp-wet wordt opnieuw uitgesteld.

De periode waarin niet wordt opgetreden tegen overtreding van Wet DBA is opnieuw verlengd, dit keer tot 1 januari 2020. Opdrachtgevers en zzp’ers krijgen tot die tijd geen boetes of naheffingen als ze onbedoeld met verkapte dienstverbanden werken. Dat schrijven minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Menno Snel van Financiën in een brief (.pdf) aan de Tweede Kamer.

Per 1 juli gaat het kabinet wel een ruimere groep aanpakken die de wet willens en wetens overtreedt. De Belastingdienst kan in actie komen in het geval van “evidente en opzettelijke schijnzelfstandigheid”.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een nieuwe wet komt, die een einde moet maken aan onduidelijkheid over arbeidsrelaties.

Maurice Limmen van de vakbond CNV is niet blij met het antwoord van de minister en de staatssecretaris. De scheefgroei, onzekerheid en oneigenlijke concurrentie op de arbeidsmarkt neemt alleen maar toe nu de politiek zich afzijdig houdt, vindt hij. ‘“Dit is heel slecht nieuws”, stelde Limmen. “Iedereen mag zijn gang gaan tot 2020. Uitbuitende opdrachtgevers kunnen rustig gaan slapen. En de slachtoffers daarvan worden aan hun lot overgelaten. De politiek hoort ordenend te werk te gaan, maar om onrust uit de weg te gaan schuift men de zaken verder voor zich uit. Het wordt er alleen maar moeilijker op om straks wel in te grijpen. Ik voorspel: ook de nieuwe maatregelen in het regeerakkoord gaan nog een storm van kritiek opleveren.” Meer bij het Financieele Dagblad

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.