— dinsdag 2 februari 2016, 15:50 | 0 reacties, praat mee

VAR definitief afgeschaft

Roos Koole / ANP

UPDATE De zogenoemde Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp'ers verdwijnt en in de plaats daarvan komen modelovereenkomsten per sector. De Eerste Kamer stemde dinsdag voor afschaffing per 1 mei, met een overgangsfase van 1 jaar. Er was al bekend dat een meerderheid de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zou steunen. De Freelancers Associatie (FLA) gaat zich nu richten op juridisch goed gecontroleerde modelcontracten voor freelance journalisten.

Wat de Freelancers Associatie betreft moet er nu snel werk worden gemaakt van modelovereenkomsten voor freelance journalisten. Deze door de Wet DBA voorgeschreven modelcontracten zijn voor zowel opdrachtgevers als zzp’ers bedoeld als bewijs dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. De Belastingdienst gaat het eerste jaar niet actief handhaven op arbeidsrelaties van zzp’ers, maar doet dat vanaf 1 mei 2017 wel met terugwerkende kracht. Het is dus belangrijk om mei dit jaar al over juridisch goed doortimmerde modelcontracten te beschikken.

‘Het grote probleem is dat er nog veel onduidelijk is over de Wet DBA’, zegt FLA-bestuurslid Jeroen Mirck, die afgelopen weekend te gast was bij BNR ZZP-Café. ‘Niet alleen zzp’ers weten nog nauwelijks waar ze aan toe zijn, maar dat geldt eveneens voor opdrachtgevers’, zegt Mirck. ‘Dat leidt ertoe dat sommige bedrijven geen zzp’ers meer durven in te huren, zoals publieke omroep NTR. Prima dat PvdA-minister Asscher schijnzelfstandigheid onder een relatief kleine groep zzp’ers (met name in de bouw en de zorg) wil aanpakken, maar deze wet is als met hagel schieten op een mug. Hierdoor worden veel rechtmatige zzp’ers straks door hun opdrachtgevers richting een payroll-constructie gejaagd. Dat kan nooit de bedoeling zijn.’ Meer bij de FLA / De Telegraaf

Bekijk meer van

FLA

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.