website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

VAR definitief afgeschaft

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in freelance op dinsdag 2 februari 2016, 15:50

Roos Koole / ANP

Roos Koole / ANP

Nieuws

UPDATE De zogenoemde Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp’ers verdwijnt en in de plaats daarvan komen modelovereenkomsten per sector. De Eerste Kamer stemde dinsdag voor afschaffing per 1 mei, met een overgangsfase van 1 jaar.  Er was al bekend dat een meerderheid de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)  zou steunen. De Freelancers Associatie (FLA) gaat zich nu richten op juridisch goed gecontroleerde modelcontracten voor freelance journalisten.

Wat de Freelancers Associatie betreft moet er nu snel werk worden gemaakt van modelovereenkomsten voor freelance journalisten. Deze door de Wet DBA voorgeschreven modelcontracten zijn voor zowel opdrachtgevers als zzp’ers bedoeld als bewijs dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. De Belastingdienst gaat het eerste jaar niet actief handhaven op arbeidsrelaties van zzp’ers, maar doet dat vanaf 1 mei 2017 wel met terugwerkende kracht. Het is dus belangrijk om mei dit jaar al over juridisch goed doortimmerde modelcontracten te beschikken.

‘Het grote probleem is dat er nog veel onduidelijk is over de Wet DBA’, zegt FLA-bestuurslid Jeroen Mirck, die afgelopen weekend te gast was bij BNR ZZP-Café. ‘Niet alleen zzp’ers weten nog nauwelijks waar ze aan toe zijn, maar dat geldt eveneens voor opdrachtgevers’, zegt Mirck. ‘Dat leidt ertoe dat sommige bedrijven geen zzp’ers meer durven in te huren, zoals publieke omroep NTR. Prima dat PvdA-minister Asscher schijnzelfstandigheid onder een relatief kleine groep zzp’ers (met name in de bouw en de zorg) wil aanpakken, maar deze wet is als met hagel schieten op een mug. Hierdoor worden veel rechtmatige zzp’ers straks door hun opdrachtgevers richting een payroll-constructie gejaagd. Dat kan nooit de bedoeling zijn.’ Meer bij de FLA / De Telegraaf

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.