word studentlid

— woensdag 10 februari 2010, 14:13 | 2 reacties, praat mee

‘Hagoort heeft zijn slag geslagen’

De publieke omroep heeft eindelijk een echte baas, schrijft Ton F. van Dijk in een opiniebijdrage. Henk Hagoort, voorzitter van de NPO, heeft laten zien, dat hij - en hij alleen - het voor het zeggen heeft in Hilversum. Met het nodige risico agendeerde hij kort na zijn komst de “actualiteitendiscussie”. Hagoort vond dat 1Vandaag, Netwerk en Nova teveel op elkaar lijken. “Drie keer De Volkskrant”, aldus Hagoort. Het werd hem niet door iedereen in dank afgenomen. Vooral de suggestie dat de publieke omroep “linkse” journalistiek zou bedrijven, werd hem aangewreven.

Laatste wijziging: 19 februari 2010, 10:49

Dezelfde omroepmedewerkers die zo vaak vragen om leiderschap en visie, stelden zich nu defensief op. Vooral de journalisten van Netwerk, voelden de bui hangen en riepen Hagoort tijdens een plenaire discussie ter verantwoording. “Hoe zo drie keer De Volkskrant?” Hagoort stelde zich kwetsbaar op. En bleef overeind.

Inderdaad de publieke omroep journalistiek is nu te eenzijdig. Te weinig pluriform en reflectief. Er moest iets gebeuren. Grote vraag was natuurlijk: durft Hagoort de strijd aan met Netwerk, een rubriek met een reputatie maar zonder al teveel toegevoegde waarde? En vooral, zal hij zijn nek uitsteken voor een geheel vernieuwd en onafhankelijk journalistiek programma op de plaats van Nova, dat nu nog wordt gemaakt door de geprofileerde VARA en de taakgerichte NPS.

De besprekingen om de arbeidersomroep uit NOVA te weren en het nieuwsuur rond tienen in handen te brengen van NPS en NOS, waren al minstens drie jaar in het diepste geheim gaande. Maar altijd was er de angst voor de toorn van VARA voorzitter Vera Keur. Zij zou het niet accepteren dat de VARA uit NOVA zou worden “gezet”. Uitgerekend de VARA, met een grote traditie op het gebied van nieuws- en actualiteiten. Met een programma als Achter Het Nieuws. Deze omroep, een van de machtigste binnen het omroepbestel, zou nooit vrijwillig uit NOVA vertrekken. En niemand wilde de “zwarte piet”.

Maar Vera Keur had haar hielen nog niet gelicht of Hagoort greep zijn kans. Met behulp van journalistieke medestanders,  waaronder NOVA hoofdredacteur Carel Kuyl, smeedde hij het plan voor een nieuwsuur van NPS en NOS in plaats van NOVA. Exit VARA.

Ook maakte Hagoort (oud-directeur van de EO) een eind aan Netwerk. Pikant, want het was zijn eigen EO, die hier het slachtoffer van werd. Het werd hem niet bepaald in dank af genomen, dat uitgerekend hij het vonnis voltrok. Maar ook hier toonde Hagoort dat hij kan besturen en zette door. Hij heeft zijn eerste grote overwinning binnen. De veranderingen op het gebied van nieuws en actualiteiten bij de publieke omroep zijn een feit. En ze liegen er niet om.

1Vandaag blijft. De rubriek voor het volk. Het programma is al aardig op weg en onderscheidt zich met een eigen opiniepanel, dat de mening van datzelfde volk feilloos weergeeft. Zo heeft deze rubriek om 18.00 uur op Nederland 1 een vaste plek verworven in de levens van vele nieuwsminnende Nederlanders.

Op Nederland 2 gaan de EO, VARA en Fons van Westerloo’s WNL opinierende programma’s maken, die tegemoet komen aan Hagoorts terechte wens voor een pluriforme publieke omroep. Niks Volkskrant. Dit is tegelijkertijd de zwakke schakel in het plan. Want hoe maak je een opiniërend programma dat actueel is en toch geen actualiteitenprogramma? Op z’n zachtst gezegd een uitdaging voor de betrokken hoofdredacteuren. Oh ja, en KRO’s “Brandpunt” komt terug op zondagavond. Zo maakte Hagoort de weg vrij voor het overnemen van KRO’s “Goedemorgen Nederland” door WNL. Voor wat hoort wat in een bestel met 25 omroepen. Helaas staat de kijker niet altijd centraal.

Om 10 uur op Nederland 2 gaan NOS en NPS een nieuwsuur maken met nieuws, achtergronden, politiek en sport. Carel Kuyl, hoofdredacteur van NOVA ziet hiermee een oude wens in vervulling gaan. Eindelijk een volwassen nieuwsprogramma op de Nederlandse televisie. Nu zijn er geen excuses meer.

Hagoort heeft zijn slag geslagen. Op naar de volgende: een publieke omroep die er ook is voor niet blanke Nederlanders. Naast pluriformiteit ook diversiteit. Minstens zo belangrijk.

Ton F. van Dijk werkte als journalist ondermeer voor Achter Het Nieuws en Brandpunt en stond als netmanager aan de wieg van het huidige programmeermodel bij de Publieke Omroep.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Kees Cornelder, 11 februari 2010, 01:01

Zou het niet een enorm stuk aan bestuurlijke logica kunnen schelen indien al die Publieke Omroepluitjes - het bestuur van de Publieke Omroep voorop - hun (ongetwijfeld) zegenrijke werk niet meer vanaf de rulle zandgronden van het mooie Gooi uitoefenen maar in en vanuit een Grote Stad.

Niet persé in de Amsteliaanse grachtengordelenclave trouwens, maar bijvoorbeeld in nuchtere en doelmatige contreien zoals Leeuwarden en Groningen dat zijn.

Vast wel.
Daar waar de kans op wereldvreemdheid al vrij snel

Kees Cornelder, 11 februari 2010, 01:03

... met bezem en schop de plomp wordt ingezwiept.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.