word studentlid

— dinsdag 21 maart 2023, 13:49 | 0 reacties, praat mee

Artikelen laten schrijven door artificiële intelligentie? Dat mag onder voorwaarden, zegt Raad voor de Journalistiek België

Artikelen laten schrijven door artificiële intelligentie? Dat mag onder voorwaarden, zegt Raad voor de Journalistiek België
© Koen van Weel

Volgens de net bijgewerkte Code van de Belgische Raad voor de Journalistiek mogen journalisten artikelen – geheel of gedeeltelijk – laten schrijven door artificiële intelligentie (AI). Hieraan zijn wel twee voorwaarden verbonden.

De nieuwe richtlijnen die zijn toegevoegd aan de Code van de Raad voor de Journalistiek gaan over de verantwoordelijkheid en transparantie van redacties die gebruik maken van AI.

Duidelijk gebruik lezer
Zo blijft volgens de Raad in België de verantwoordelijkheid bij de redactie en hoofdredactie wanneer AI een rol speelt in het maken van een productie. Daarbij moeten redacties transparant zijn over het gebruik van AI. Wanneer redacties in zijn geheel of gedeeltelijk gebruik maken van een chatbot, moet dat duidelijk zijn voor de lezer. Hoe dat precies wordt vermeld ligt bij de redacties zelf.

Het gebruik van AI volledig uitsluiten was volgens De Raad geen optie. De technologie wordt internationaal al vaak gebruikt voor bepaalde berichten, zoals het omzetten van verkiezings- of sportuitslagen in korte teksten.

De Raad voor de Journalistiek in Nederland ziet nog geen reden om de Leidraad aan te passen. ‘Het is duidelijk dat redacties verantwoordelijk zijn en blijven voor publicaties of ze nu gemaakt zijn door de hoofdredacteur, een stagiaire of een chatbot’, laat Frits van Exter voorzitter van de Raad voor Journalistiek weten. Het lijkt hem goed dat redacties hun publiek informeren over hun gebruik van AI. ‘Maar dat is niet aan de Raad.’

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.