data als kans

— dinsdag 12 juli 2022, 10:03 | 0 reacties, praat mee

Google klaagt Tinder-eigenaar aan in ruzie over beleid app-winkel

© Unsplash / Arthur Osipyan

Google heeft Match Group, het bedrijf achter datingapps als Tinder en OkCupid, aangeklaagd in de Amerikaanse staat Californië. Het internetconcern beschuldigt het datingbedrijf onder meer van contractbreuk, door het uitlokken van een juridische strijd over het beleid van appwinkel Play Store. Laatste wijziging: 12 juli 2022, 10:06

Google reageert daarmee op het feit dat Match het internetzoekconcern in mei heeft aangeklaagd wegens vermeend machtsmisbruik binnen zijn Play Store. In die appwinkel voor Android-telefoons zijn apps verplicht om betalingen te verwerken via het afrekensysteem van Google. Volgens Match gedraagt Google zich als monopolist, want over die betalingen moeten commissies worden betaald.

Match heeft om dezelfde reden ook al een klacht ingediend bij de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Google heeft inmiddels een aantal van zijn beleidsregels gewijzigd en voor sommige apps ook de commissies die voor zijn betalingssysteem moeten worden betaald verlaagd van 30 procent naar 15 procent van het afgerekende bedrag.

In de aanklacht tegen Match stelt Google dat het datingbedrijf nu niets wil betalen voor het gebruik van de Play Store. Dat zou Match in een bevoorrechte positie plaatsen ten opzichte van andere ontwikkelaars van apps die hun afspraken nakomen en Google te goeder trouw compenseren voor de voordelen die ze ontvangen, meldt Google in de aanklacht. Google eist een niet-gespecificeerde schadevergoeding van Match en een vonnis waardoor het de datingapps van het bedrijf permanent uit de Play Store kan verwijderen.

Bekijk meer van

Tinder Match Group Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.