— dinsdag 11 juli 2017, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Geld van Google om nieuws te automatiseren

Google heeft 706.000 euro toegekend aan de Press Association (PA) om een programma te ontwikkelen dat nieuwsberichten automatiseert. Dat meldt technologiewebsite Recode. Daarvoor gaat het Britse nieuwsagentschap in zee met start-up Urbs Media, een specialist in data-driven nieuwsproductie. Laatste wijziging: 11 juli 2017, 09:55

Het project is gedoopt tot ‘Radar’, wat staat voor ‘Reporters and data and robots’. Met de software moeten robots zo’n dertigduizend artikelen per maand typen. Daarvoor maakt het programma gebruik van allerlei databanken om zelf nieuwe informatie op te vissen. Met het Natural Language Generation (NLG)-systeem zet het nadien de informatie om in de juiste woorden.

Naast de robots worden ook vijf journalisten ingezet. Zij moeten de gegenereerde teksten nalezen en, indien nodig, bewerken. Op termijn moet Radar ook afbeeldingen en video’s toevoegen aan de robotteksten.

Google heeft het geld vanuit haar Digital News Initiative programma. Uit die pot kregen vorige week ook 6 Nederlandse projecten in totaal 8 ton.

Bekijk meer van

vernieuwing Google DNI

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.