website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Geld van Google om nieuws te automatiseren

Dolf Rogmans — Geplaatst in Innovatie op dinsdag 11 juli 2017, 09:00

Nieuws

Google heeft 706.000 euro toegekend aan de Press Association (PA) om een programma te ontwikkelen dat nieuwsberichten automatiseert. Dat meldt technologiewebsite Recode. Daarvoor gaat het Britse nieuwsagentschap in zee met start-up Urbs Media, een specialist in data-driven nieuwsproductie.

Het project is gedoopt tot ‘Radar’, wat staat voor ‘Reporters and data and robots’. Met de software moeten robots zo’n dertigduizend artikelen per maand typen. Daarvoor maakt het programma gebruik van allerlei databanken om zelf nieuwe informatie op te vissen. Met het Natural Language Generation (NLG)-systeem zet het nadien de informatie om in de juiste woorden.

Naast de robots worden ook vijf journalisten ingezet. Zij moeten de gegenereerde teksten nalezen en, indien nodig, bewerken. Op termijn moet Radar ook afbeeldingen en video’s toevoegen aan de robotteksten.

Google heeft het geld vanuit haar Digital News Initiative programma. Uit die pot kregen vorige week ook 6 Nederlandse projecten in totaal 8 ton.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.