banner festival 23

— donderdag 5 november 2015, 11:13 | 0 reacties, praat mee

Bart Brouwers helpt Google 150 miljoen uit te delen

Bart Brouwers, hoogleraar in Groningen en media-ondernemer in Eindhoven, treedt toe tot de ‘council’ van het Digital News Initiative (DNI) van Google. Dat gezelschap van 13 mensen uit heel Europa verdeelt de komende 3 jaar in totaal 150 miljoen euro die Google beschikbaar heeft gesteld voor media-innovatie. Laatste wijziging: 5 november 2015, 13:15

Google wil via DNI de band met uitgevers en journalisten in Europa aanhalen. Het project is een paar jaar geleden op bescheiden schaal gestart in Frankrijk en nu uitgebreid naar heel Europa. Daarnaast investeert Google ook in onderzoek en trainingen voor de mediasector en werkt het samen met uitgevers aan technische innovaties. Als eerste project werd onlangs een snellere html-versie voor mobiele websites gepresenteerd.

Tot begin december kunnen nog aanvragen worden ingediend voor DNI. Volgens Mark Jansen van Google heeft inmiddels een aantal Nederlandse initiatieven gezegd om steun te gaan vragen. Half januari komt de council in Parijs bij elkaar om de eerste voorstellen te beoordelen.

Brouwers vindt deelname aan de council naast een eer ook een uitgelezen kans op de hoogte te blijven van innovatieve ideeën in Europa.  ‘Het is een uitgelezen kans op te netwerken. Het sluit ook mooi aan bij mijn opdracht in Groningen om de praktijk de universiteit binnen te halen.’

De kersverse hoogleraar is zelf ook een vernieuwde media-ondernemer.  Hij bouwt in Eindhoven aan het regionale platform E52. Een project waarvoor hij steun zou kunnen aanvragen bij DNI. ‘Dat ben ik ook van plan, maar nu ik lid ben van de council voelt dat niet als verstandig. Het kan volgens de regels wel. Ik stap bij de beoordeling van mijn aanvraag dan naar buiten, maar ik twijfel of ik dat wel wil’.

E52 wil in Eindhoven de innovatieve sector bedienen met onder meer nieuws, achtergronden en events. Brouwers: ‘Met het bereik gaat het goed, met het verdienmodel nog niet. Het komende half jaar moet dat laatste wel beter gaan. Anders sluit ik niet uit dat we stoppen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.