— maandag 20 oktober 2014, 16:30 | 0 reacties, praat mee

Gezocht & Gevonden

© Truus van Gog

Nikki Bijhouwer (24) werkt sinds 6 oktober als junior redacteur bij Bruid en Bruidegom Magazine. Laatste wijziging: 27 februari 2015, 12:30

‘Meteen toen ik de vacature op Villamedia.nl zag, dacht ik: ja, dat wil ik! Werken voor een magazine dat mode, lifestyle en liefde samenbrengt, dat leek me geweldig. Ik voldeed aan de meeste eisen. Tijdens mijn studie journalistiek in Zwolle heb ik een specialisatie richting vormgeving gedaan, en een minor tijdschriften waarvoor ik veel met Indesign heb gewerkt. Ik weet hoe Photoshop werkt en op mijn blog laat ik ook zien dat ik bezig ben met beeld. Ik heb veel online ervaring, en ik ben actief op Twitter, Facebook, Pinterest en Instagram.

Toch vind ik het bijzonder dat ik de baan heb gekregen. Want ik verwachtte dat er veel meisjes zouden solliciteren. En ik voldoe aan één functie-eis niet: ik heb weinig echte tijdschriftervaring. De laatste jaren werkte ik als online marketeer bij bureau Clansman. Daar ben ik als webredacteur begonnen tijdens mijn studie. Ik heb ook nooit stage gelopen bij een tijdschrift, maar op de marketing communicatie afdeling van een installatiebedrijf. Omdat ik halverwege mijn studie bedacht dat ik me niet alleen op tijdschriften moest focussen, als ik ooit nog geld wilde verdienen.

Schrijven voor tijdschriften is wel mijn grote liefde. Daarom ben ik weer gaan solliciteren. Ik heb sinds vorig jaar een paar brieven verstuurd en ben ik twee keer redelijk ver gekomen. Uiteindelijk liep het steeds stuk op een gebrek aan ervaring. Voor deze sollicitatie had ik me goed ingelezen. Ik had het blad gekocht en post-its geplakt bij de dingen die ik leuk en interessant vond. Daar waren ze heel enthousiast over. Ik had een leuk gesprek. Dezelfde week nog werd ik gebeld en boden ze me een jaarcontract aan. Ik kreeg geen tweede gesprek of proefopdracht, zoals bij eerdere sollicitaties. Voor een sollicitatie bij een ander blad heb ik eens een hele achtergrondreportage in elkaar moeten zetten.

Eigenlijk heb ik niets spannends gedaan. Ik had een nette brief, een standaard CV. Geen filmpje, pitch of andere gekke dingen – waarvan ze op school altijd zeiden dat je ze moest doen om een baan te krijgen. Ik heb vanuit mijn eerste enthou­siasme meteen een brief geschreven. Ik wilde deze baan écht heel erg graag, en ik denk dat mijn sollicitatie dat heeft uitgestraald.

Wat naar mijn idee ook geholpen heeft, is dat ik een blog heb. Op veryfinehouse.nl schrijf ik dagelijks over lifestyle, DIY en de verbouwing van mijn huis. Ik ben ermee begonnen omdat ik in mijn vorige baan het schrijven zo miste. Niet eens zozeer om mijn CV mee aan te vullen; ik bedacht pas later dat het daar ook handig voor was. Je laat er meteen je creativiteit mee zien, en mensen kunnen vast wat stukjes van je lezen. Ik denk echt dat het meerwaarde heeft als je in de schrijvende journalistiek aan de slag wilt. Ik zag tijdens mijn sollicitatiegesprek bij Bruid & Bruidegom Magazine in ieder geval dat ze het op mijn CV hadden omcirkeld.’

Chef redactie Eefje Koppers:

‘We hebben meer dan honderd reacties gekregen op de vacature en waren best verbaasd over de enorme response. We hebben uiteindelijk vier meiden op gesprek gehad en Nikki sprong er meteen uit. Ze was enthousiast en had zich goed voorbereid door zich in te lezen in ons blad. Ook had ze voorbeelden van haar werk bij zich waaruit bleek dat ze een leuke schrijfstijl had. Ik denk dat we een een goede kandidaat hebben gevonden.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.