— maandag 20 oktober 2014, 16:34 | 0 reacties, praat mee

Gezocht & Gevonden

© Truus van Gog

Joris Drost (29) werkt sinds 1 september voor een half jaar als redacteur bij de Koninklijke Nota­riële Beroepsorganisatie (KNB). Laatste wijziging: 27 februari 2015, 12:30

De vacature voor de baan bij KNB Media was heel summier. Daarom heb ik even gebeld om te vragen waar ze naar zochten. Of ze iemand met een juridische achtergrond wilden of juist niet. Van tevoren even bellen met een inhoudelijke vraag is altijd slim. Het liefst met iemand die inhoudelijk over de sollicitatie gaat, met wie je straks eventueel ook het gesprek voert. Dan hebben ze in ieder geval je naam al een keer gehoord. Toen ze in dit geval zeiden dat ze iemand zochten met een frisse blik, met een journalistieke achtergrond dacht ik meteen dat ik wel een goede kans zou maken.

Ik heb journalistiek en geschiedenis gestudeerd en heb drie jaar bureauredactie gedaan bij dagelijkse programma’s van NCRV Radio. Elke dag op nul beginnen. En als de uitzending was afgelopen, begon je de volgende dag weer opnieuw. Op een gegeven moment werd het voor mij een trucje. Ik was toe aan iets anders. Ik zou op den duur wel willen switchen naar voorlichting omdat ik denk dat dat minder vluchtig is.

Ik ben vrij idealistisch. Ik solliciteer alleen als een baan me leuk lijkt of me aanspreekt. Dan word je vanzelf enthousiast, en dat straal je dan ook uit. Blind solliciteren omdat je bang bent dat je niets vindt, heeft geen zin. Als je zoekt naar iets waar je ook echt achter kunt staan, zal het je sollicitatie ten goede komen.

En toen kwam deze vacature langs. Het leek me een goede tussenstap. Het is nog geen voorlichting, maar ik maak nu wel deel uit van de afdeling belangenbehartiging en communicatie van de KNB. Ik ben me bewust dat elk bericht dat ik schrijf, implicaties kan hebben voor de organisatie.

Het pluspunt dat ik voor deze vacature had, is dat mijn vader notaris is geweest. Inmiddels is hij gepensioneerd. Dat verklaart mijn bovengemiddelde interesse in het notariaat – dat heb ik van huis uit meegekregen. Ik heb na mijn eindexamen zelfs nog een tijdje administratief werk op mijn vaders kantoor gedaan. Ik kende het maandelijkse Notariaat Magazine van de KNB ook al, want mijn vader las het. Als hij geen notaris was geweest, was het, denk ik, niets geworden met deze vacature. Zeker in de huidige markt is het belangrijk dat je een meerwaarde hebt voor een organisatie. Als je profiel te algemeen is, wordt het gewoon lastig.

Toen ik werd gebeld om op gesprek te komen, was ik net op weg naar Frankrijk. Ik was halverwege mijn vakantiebestemming. Ik heb nog overwogen om heen en weer te rijden, maar stelde uiteindelijk voor om het sollicitatiegesprek via Skype te doen. Dat hebben we gedaan, op een donderdagochtend aan de keukentafel van mijn vakantiehuis. In zo’n situatie heb je meteen een leuk gesprek.

M’n vader vond het opmerkelijk dat ik hier terecht ben gekomen. Ik denk dat hij altijd dacht dat ik notaris zou worden. Tot ik ooit een jaar rechten studeerde, en dat niet helemaal voor mij bleek weg gelegd. Via deze omweg zit ik alsnog in het notariaat.’

Hoofdredacteur Mechtelt Linden­hovius:

‘We zochten voor de tijdelijke vervanging een echte ‘nieuwsjager’, en we wilden iemand die bekend is met sociale media. Juridische kennis was van ondergeschikt belang. Door zijn werk voor de radio paste Joris goed in dat profiel. Ons eerste gesprek ging op initiatief van Joris via Skype, iets wat ik nog nooit gedaan had.  Dat gaf wel aan dat hij helemaal ‘anno nu’ is. En wat ook een beetje hielp, is dat zijn vader notaris is geweest. We hebben zo’n 60 reacties gekregen op de vacature, enorm veel. Erg veel mensen die overgekwalificeerd waren. Daaraan kun je zien dat de nood hoog is in de journalistiek.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.