— vrijdag 7 augustus 2020, 09:04 | 0 reacties, praat mee

Getructe beelden Beiroet-explosie veel gedeeld op sociale media

De haven van Beiroet, daags na de explosie op 4 augustus. - © Reuters TV

De explosie die afgelopen dinsdag een groot deel van de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet in de as legde, wordt op diverse sociale media gretig misbruikt door verspreiders van nepnieuws. Op bewerkte beelden die vlak voor de grote knal gemaakt zijn, worden raketten toegevoegd, die de ramp moeten doen lijken op een aanslag.

Dat meldt CNN. De nieuwszender ontdekte dat zowel zijn eigen beelden als de beelden van ooggetuigen aangepast worden. Verspreiders van nepnieuws bewerkten de beelden zodat ze op negatieven lijken en voegden er een raket aan toe in de rookpluim.

De gemanipuleerde beelden zijn onder andere verschenen op Facebook, Instagram, YouTube, Twitter en TikTok. In sommige gevallen voorzag Facebook de video van een waarschuwing die stelt dat het om nepnieuws gaat. In veel andere gevallen ontbrak die waarschuwing.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.