banner festival 23

— dinsdag 21 oktober 2014, 09:56 | 0 reacties, praat mee

Geruchten­machine

Op internet wordt een gerucht al snel gepromoveerd tot feit, simpel­weg omdat nieuws zo wordt rondgepompt. Wie niet goed oplet, ziet al snel over het hoofd dat een gevonden tweede bron eigenlijk de eerste is, maar verminkt door de gehaktmolen van het nieuws. Laatste wijziging: 21 oktober 2014, 13:26

Het Tow Center for Digital Journalism van de Universiteit van Columbia heeft een geautomatiseerd systeem gemaakt dat rondzingende geruchten weegt. Emergent combineert daarvoor diverse bronnen om er vervolgens een kwalificatie ‘onwaar’, ‘onbevestigd’ en ‘waar’ aan te hangen.  Ook wordt getoond hoe vaak het artikel is gedeeld op sociale media en of een gerucht door een medium enkel wordt herhaald of voor waar wordt aangenomen. Emergent noemt dat de ‘truthiness-schaal’, een verwijzing naar komiek Stephen Colbert die dat woord bedacht voor het schemer­gebied waarin nieuws (al dan niet met opzet) zonder onderbouwing een waarheidsgehalte krijgt toebedeeld. Een interessant project voor in de bookmarks van elke journalist.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.