— maandag 16 juni 2014, 10:10 | 0 reacties, praat mee

Oplossende bewolking

Cloud. Het toverwoord waardoor afspraken tussen al je apparatuur zijn gesynchroniseerd en je belangrijkste bestanden onderweg altijd beschikbaar zijn. Villamedia's multimedia redacteur Lars Pasveer bekeek meerdere clouddiensten die je zelf beheert: Seafile, ownCloud, BT Sync. Die hebben zo hun voor- en nadelen, maar zijn niet erg eenvoudig op te zetten. Het Franse Lima wil daar een eind aan maken.

Sinds alle NSA-onthullingen is mijn enthousiasme voor de cloud bekoeld. Dropbox besloot begin april uitgerekend Bush-havik Condolleeza Rice (mede-verantwoordelijk voor het fors uitbreiden van afluisterbevoegdheden en het goedkeuren van omstreden verhoortechnieken) in het bestuur op te nemen.

Uit principe daarom: exit Dropbox. Ik heb daarna meerdere clouddiensten bekeken die je zelf beheert: Seafile, ownCloud, BT Sync. Die hebben zo hun voor- en nadelen, maar zijn niet erg eenvoudig op te zetten.

Het Franse Lima wil daar een eind aan maken. Je koopt hun kastje, sluit het aan op de router en prikt er een externe harde schijf in. Daarna zijn je bestanden beveiligd en zonder maandelijks abonnement toegankelijk. Aardig is dat je niet overal kopieën van je bestanden achterlaat: je werkt direct met de bestanden op je externe schijf. Lima heeft gelukkig wel versiebeheer, zodat je eventueel kunt teruggrijpen op een eerdere versie van een bestand.

Wanneer Lima verschijnt is nog onduidelijk; het bedrijf heeft recent enkele miljoenen opgehaald om de productie te kunnen opvoeren. Verwachte verkoopprijs: zo’n 150 dollar.

meetlima.com

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.