basis naar compleet

— donderdag 20 februari 2014, 17:42 | 0 reacties, praat mee

Gemeenteraadsverkiezingen

Naar foto's kijk je. Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden. Laatste wijziging: 1 april 2014, 19:27

Met de ge­meenteraads­ verkiezingen in zicht moeten vertegen­woordigers van de elf politieke par­tijen in Ede op 23 januari ge­zamenlijk hun verkiezingsposters op­ plakken, laat de gemeente weten. Niet ieder voor zich, maar samen! Daar­ mee moet een einde komen aan de onderlinge strijd om de beste plekken op de verkie­zingsborden en de chaos van posters over posters. Die aanpak is niet nieuw en evenmin uniek, maar bijzonder genoeg voor Trouw om fotograaf Koen Verheijden en verslaggever Quirijn Visschers naar de stoomkamer van de oude kraanmachinisten­school in Ede te sturen. Daar gaat het gebeuren.

Verheijden legt vast hoe de mannen gebroederlijk de kwast hanteren en het plaksel over de posters smeren.‘Er wordt geconcentreerd gewerkt en weinig gesproken. Het lijkt op samenwerking maar iedereen is toch vooral met zijn “eigen” posters bezig’, zegt de fotograaf. Die van de VVD blijken te groot. Ze wor­den ter plekke met de schaar bewerkt: de naam van de partij wordt in het portret van de lijst­ trekker geplakt in plaats van eronder.

Het verslag van Visschers staat een dag later in de krant. De foto van Verheijden niet. In plaats daarvan staat een vier jaar oude foto van een verkiezingsbord in Den Haag. Hoe kan dat gebeuren, wat is er mis met het beeld van Verheijden? ‘Niets’, zegt fotoredacteur Jeanette Vos, ‘het is een mooie plaat, maar de paginamaker van die avond zag gewoon over het hoofd dat er speciaal een foto bij het stuk was gemaakt. Zo gaat dat soms. We hebben het goed gemaakt door de foto op 1 februari alsnog in de krant te zetten’.

Bekijk meer van

Foto DNA Foto DNA De Dag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.