— vrijdag 23 augustus 2013, 09:10

Gemeenten kopen WOB-verzoek af

Nederlandse gemeenten kopen met enige regelmaat WOB-verzoeken van burgers af. Volgens de Volkskrant proberen zij op die manier af te komen van burgers die de Wet Openbaarheid van Bestuur beschouwen als inkomstenbron. In de wet staat dat burgers die een verzoek hebben ingediend recht hebben op schadevergoeding als de gemeente niet op tijd antwoordt. Die vergoeding kan oplopen tot boven de duizend euro. Met een bedrag van rond de 300 euro per verzoek willen gemeenten de indieners ervan overtuigen af te zien van hun recht op informatie. Minister van Binnenlandse Zaken Plasterk is daar tegen. Hij komt met een wetsvoorstel om misbruik van de WOB tegen te gaan. Een aantal gemeenten biedt notoire wobbers 300 euro als die hun verzoek intrekken. Minister van Binnenlandse Zaken Plasterk keurt de handelwijze van de gemeenten af. Hij komt met een wetsvoorstel om misbruik van de WOB tegen te gaan.

Bekijk meer van

WOB wob

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.