Jodal

— maandag 27 juni 2016, 09:25 | 0 reacties, praat mee

Geens: brongeheim journalisten niet aangepakt

© Martin Bureau / AFP

Vorige week ontstond in België ophef over een nieuw wetsvoorstel van minister van Justitie Koen Geens voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten waarbij mogelijk het brongeheim van journalisten in gevaar zou komen. Het nieuwe wetsvoorstel voorziet in de mogelijkheid om de erkenning van een beroepsjournalist in te trekken, indien de inlichtingendienst oordeelt dat zijn activiteiten verband houden met de dreigingen voorzien in de wet. Geens heeft nu in de krant Le Soir een toelichting gegeven. Laatste wijziging: 27 juni 2016, 10:02

Hij heeft “nooit de bedoeling gehad om te raken aan het bronnengeheim van de journalisten”. “Het enige wat we toevoegen: als er aanwijzingen zijn van spionage tegen iemand die de titel van journalist draagt zonder het beroep echt uit te oefenen, heeft het geen zin meer om hem als een journalist te behandelen en zullen we optreden.”

De aanpassing van de wet is volgens hem nodig omdat in het verleden diverse lekken in de pers hun repercussies hadden op antiterreuronderzoeken. In sommige onderzoeken stond alles al in de media “nog voor we het zelf wisten”. Meer bij de Morgen

Bekijk meer van

Koen Geens België

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.