— woensdag 23 oktober 2019, 15:53 | 0 reacties, praat mee

Geen strafzaak om WODC-bronnen Nieuwsuur te achterhalen

© Foto: ANP / Bart Maat

Er komt geen strafzaak rondom het lekken van vertrouwelijke informatie over het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC). Onderzoek dat het Openbaar Ministerie deed naar schending van de geheimhoudingsplicht heeft geen verdachte opgeleverd.

Dat meldt het Algemeen Dagblad woensdag. Het onderzoek, dat werd gestart nadat minister van Justitie en Veiligheid Fred Grapperhaus aangifte deed voor het schenden van het ambtsgeheim, “geeft geen aanleiding een of meer concrete personen aan te wijzen als verdachte’, aldus het Openbaar Ministerie. ‘Om die reden heeft de officier van justitie bij het Landelijk Parket besloten de zaak te sluiten.’

In 2017 kwam aan het licht dat hoge ambtenaren politieke druk uitoefenden op het WODC. De ambtenaren probeerden er zo voor te zorgen dat het onafhankelijke centrum onderzoeksconclusies anders zou formuleren. Een belangrijke notitie omtrent de affaire lekte uit naar Nieuwsuur. In de notitie trok een klokkenluider aan de bel over de affaire.

Grapperhaus deed aangifte omdat hij precies wilde weten wie de notitie in kwestie heeft gelekt. Mede aan de hand van de gelekte notitie liet Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan zien dat de onafhankelijkheid van de WODC ernstig is aangetast. Het verhaal leverde hem uiteindelijk een Tegel op.

Bekijk meer van

WODC Fred Grapperhaus Bas Haan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.