data als kans

— vrijdag 12 juni 2020, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Geen financiële steun schrijvende freelancers via TOGS-regeling

© www.cafecredit.com / cc by-sa 2.0

Schrijvend freelance journalisten die hun inkomsten hebben zien wegvallen als gevolg van de coronacrisis, hoeven niet alsnog te rekenen op financiële steun via de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Ze kunnen daardoor niet, net als fotografen, rekenen op een eenmalige financiële tegemoetkoming van 4.000 euro. Laatste wijziging: 25 juni 2020, 10:07

Dat blijkt uit een brief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De brief is verstuurd aan schrijvende freelance journalisten die de afgelopen maanden via de website van de RVO hebben aangegeven van mening te zijn dat hun sector aanspraak zou moeten kunnen maken op de regeling.

De RVO houdt sinds de uitbraak van de coronacrisis een lijst bij met sectoren die aanspraak kunnen maken op steun via de TOGS-regeling. De lijst is samengesteld op basis van SBI-codes (Standaard Bedrijfsindeling). Aan de hand van die codes, die de hoofd- of nevenactiviteit van een bedrijf aangeven, worden bedrijven onderverdeeld in sectoren. Schrijvend journalisten vallen onder SBI 90.03: ‘Schrijven en overige scheppende kunst’.

De afgelopen maanden breidde de RVO zijn lijst met sectoren meerdere malen uit. In de brief, die in handen is van Villamedia, schrijft de RVO dat SBI 90.03 ook na die verschillende toevoegingen niet in aanmerking komt om opgenomen te worden op de lijst. “ De lijst met vaststelde SBI-codes is een aantal keer gewijzigd en uitgebreid, maar uw SBI-code is er niet aan toegevoegd. Dat betekent dat u ook na de wijzigingen niet in aanmerking komt voor de tegemoetkoming in deze regeling.”

De TOGS is bedoeld voor ondernemers die vanwege het uitbreken van het coronavirus geen werk kunnen leveren. De regeling is bedoeld om doorlopende kosten, zoals de huur van een kantoor, te betalen. In april werd duidelijk dat fotografen wel aanspraak kunnen maken op de tegemoetkoming, maar alleen als zij een externe werkruimte hebben.

Bekijk meer van

RVO corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.