— vrijdag 23 oktober 2009, 15:06 | 1 reactie, praat mee

Geen excuses

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) is vierdejaars student journalistiek

Onlangs werd duidelijk dat het voormalige intranet van de Faculteit Communicatie en Journalistiek (FCJ) in Utrecht jarenlang voor iedereen toegankelijk was. Die website stond bomvol met allerlei privé-informatie die alleen bedoeld was voor de mentor. Natuurlijk allemaal met de garantie dat niemand, behalve jij en je mentor, daar bij zou kunnen. is vierdejaars student journalistiek Onlangs werd duidelijk dat het voormalige intranet van de Faculteit Communicatie en Journalistiek (FCJ) in Utrecht jarenlang voor iedereen toegankelijk was. Die website stond bomvol met allerlei privé-informatie die alleen bedoeld was voor de mentor. Natuurlijk allemaal met de garantie dat niemand, behalve…"}

Dat is dus niet helemaal gelukt. Toen ik het bericht hoorde ging ik als een gek op zoek naar mijn eigen dossier. Daar kwam ik, naast wat beroerde artikelen uit mijn eerste jaar, ook een reflectie op een oud interview tegen. Dat interview hield ik met een journalist, wiens naam niet onder reportages mocht verschijnen in verband met zijn veiligheid. Maar hij bleek de afgelopen jaren lang zo anoniem niet, dankzij de FCJ.

De oude website werd diezelfde dag nog gesloten. Een pers¬bericht ging de deur uit. Maar nee hoor, geen mail met excuses en uitleg naar studenten.

Op de website van onze school, Humedia.nl, stroomden inmiddels woedende reacties binnen. Samen met andere gedupeerde studenten deelde ik mijn frustratie: hoe heeft de school dit in godsnaam voor elkaar gekregen? En ook in de kroeg was het onderwerp van gesprek. We waren niet zozeer bang voor de consequenties, maar vooral boos op de school. Niet alleen ik, maar al mijn vrienden hadden er dingen op staan die absoluut niet voor publicatie bedoeld waren. Variërend van persoonlijke problemen, gênant slechte artikelen tot bronnen die anoniem hoorden te blijven.

Op de vraag van een journalist of er nog excuses volgen,  antwoordde de school: ‘Niet aan gedacht.’

Niet aan gedacht? De School voor Journalistiek hoort mij op te leiden tot journalist. Tot iemand die secuur en integer omgaat met zijn bronnen. Hoe kan ik mijn opleiding nog serieus nemen, als de school niet inziet dat er een grove fout is gemaakt?

De verbazing steeg bij het lezen van Hogeschool-magazine Trajectum. FCJ-docent en columnist Ad Franzen schreef ‘dat het allemaal wel meeviel. Er kwamen ten slotte niet echt smakelijke onthullingen uit’. Ik ontplofte! Dat iedereen zomaar allemaal pijnlijke privé-informatie over studenten kon lezen, vind ik behoorlijk onsmakelijk. En dat zoiets niet alleen door de school, maar ook door een docent wordt gebagatelliseerd vind ik vreemd
en schandalig.

Bekijk meer van

Saïda Maggé

Praat mee

1 reactie

Oma, 18 november 2009, 19:26

Goed gedaan Saida we zijn heel trots op je

groetjes Oma en Sofie

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.