PersVeilig

— donderdag 23 mei 2019, 11:14 | 0 reacties, praat mee

Gebrek aan vertrouwen grote uitdaging voorlichters en communicatieprofessionals

Een van de slides uit het omvangrijke European Communication Monitor 2019, over (gebrek aan) vertrouwen | ECM

Uit onderzoek onder 2700 voorlichters en communicatieprofessionals in 46 Europese landen blijkt dat ook die beroepsgroep te maken heeft met wantrouwen onder het grote publiek. De resultaten van deze European Communication Monitor 2019 werden vanochtend in Berlijn gepresenteerd. Laatste wijziging: 23 mei 2019, 11:16

Automatisering zal in de toekomst het vak tekenen, verwachten deelnemers. Kunstmatige intelligentie (KI), software en apparatuur nemen mogelijk voorlichtingstaken over. Driekwart van respondenten verwacht een grote impact van KI op het vak.

Maar 27 procent van het grote publiek vertrouwt voorlichters en communicatieprofessionals, aldus het onderzoek. Maar 39 procent van journalisten zegt voorlichters te vertrouwen. Het vertrouwen is groter onder bloggers en influencers (47 prcoent) en 67 procent onder topmensen in het bedrijfsleven.

Deze cijfers zijn lager dan door voorlichters en communicatieprofessionals zelf gerapporteerd: zij hebben het gevoel een hoger vertrouwen te genieten: onder 85 procent van mensen hoog in de organisatie, 73 procent van journalisten, 70 procent van het grote publiek en 68 procent van bloggers en influencers.

Voorlichters en communicatieprofessionals benadrukken in het kader van vertrouwen het belang van een openheid en transparantie, maar volgens het onderzoek is dat vooral een buzzwoord. Strategieën en het verloop van interne processen zijn “streng bewaakte geheimen” en politieke overtuigingen van het hoger management zouden, als die publiek werden, alleen maar problemen opleveren.

Organisaties in Noord-Europa hebben volgens de onderzoekers minder moeite met openheid dan die in andere delen van Europa. Meer bij European Communication Monitor 2019

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.