banner festival 23

— woensdag 11 maart 2009, 11:58 | 0 reacties, praat mee

Geachte commissie-Brinkman (3)

Paul Bos, directeur van de Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) is de derde die op uitnodiging van De Journalist een brief schrijft aan de Commissie-Brinkman. De commissie geeft advies over de manier waarop innovatie in de dagbladjournalistiek gestimuleerd en gefinancierd kan worden. De andere gastcolumns werden geschreven door Dieuwke de Boer, hoofdredacteur van Deadline.nl, Laurens Verhagen, hoofdredacteur van NU.nl en H.J.A.Hofland, columnist van NRC Handelsblad.

Laatste wijziging: 25 maart 2009, 13:04

Mevrouw Brinkman belt mevrouw Plasterk…

Stoor ik?

Nee hoor, de mannen zitten vanavond zeker bij elkaar.

Ja, de commissie brengt vanavond haar eerste advies uit, hè.

Ik heb vandaag gewerkt aan een nieuwe opdracht. Ik breng de gevolgen van het huidige klimaat op de ontwikkeling van ons landschap in kaart, om daarna een schets te maken van het toekomstige landschap. Budget eerste fase: 8 miljoen.

Wat is het probleem dan?

Nou, men is bang dat door de storm die al een tijdje vanuit de Angelsaksische wereld over ons land raast, er veel grote bomen zullen sneuvelen, en dat er daardoor kale plekken in het landschap zullen ontstaan. Hierdoor ontstaat erosie van de bodem, bedreiging van diversiteit, verstuivingen, verstoren van de ecologische hoofdstructuur, en dergelijke.

Boeiend. En eh… hoe pak je zoiets aan? Met een groep wijze mensen?

Och, ik heb vandaag lekker gewandeld. Alleen. Gekeken wat je onderweg tegenkomt.

Alleen?

Ja, wil je zoiets goed doen, dat wil ik mij inleven. Verbinding maken wat er speelt aan de basis, gaan staan in het leven zelf.

Oh ja, wat wij elke dag al gewoon doen. 

En weet je wat mij direct trof, als je vanuit de hoogte naar het landschap kijkt, dan springen de grote statige bomen direct in het oog. Je denkt dan, daar moet ik mij druk over maken. Op zichzelf terecht. Ook al is er een aantal al ontworteld, of door struikrovers van binnenuit uitgehold.  Zij hebben vaak ook weinig jonge uitlopers…

En dan?

Maar als je vervolgens in het bos zelf gaat lopen, je blik naar beneden gericht, dan ontdek je dat het bos meer is dan alleen maar een paar statige bomen. Sterker, het leven op de grond is een belangrijke basis voor diversiteit en veelkleurigheid. Hier wordt de kringloop rond gemaakt. Hier beginnen jonge bomen aan hun reis naar statigheid en aanzien. Hier zorgt men voor elkaar, hier liggen de wortels van hoe een bos vitaal kan blijven. Alsof het hier veel meer een familie is.

Eigenlijk is er niets nieuws onder zon…

Ik hoor de achterdeur opengaan.

Ik hier ook.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.