basis naar compleet

— maandag 27 november 2023, 13:40 | 0 reacties, praat mee

Gaza: Amerikaanse journalistenvakbond tot neutraliteit gemaand

Israëlische tanks rukken op langs de Salah Al Din-straat in de Gazastrook. Op 24 november ging een tijdelijk staakt-het-vuren in, gecombineerd met een een gevangenenruil. | EPA

De Amerikaanse journalistenvakbond NewsGuild moet zich onthouden van publieke verklaringen waarin het oproept tot een staakt-het-vuren in Gaza. Een dergelijk politiek statement zou leden die ter plaatse werken potentieel in gevaar brengen, aldus vertegenwoordiging van invloedrijke leden bij de Down Jones, New York Times en Wall Street Journal. Een brandbrief met die strekking zou aan het NewsGuild-bestuur zijn gestuurd, bericht nieuwssite Semafor. Laatste wijziging: 27 november 2023, 13:50

De briefschrijvers zeggen dat het nieuws uit Gaza, Israël en de rest van de wereld “voor zich spreekt.” Wanneer journalisten publiekelijk een standpunt innemen over conflicten die ze zelfs verslaan, schaadt dat volgens de opstellers het in decennia verworven vertrouwen. “Het voedt het misverstand dat verslaggevers eerder activisten dan observanten zijn”, aldus een sectiebestuur dat Dow Jones-journalisten vertegenwoordigt.

“NewsGuild heeft hier niets aan toe te voegen”, vinden vertegenwoordigers van leden bij zakenkrant Wall Street Journal.

Semafor heeft inzage gehad in documenten rond een recente vergadering, waarin is gesproken over een publiek standpunt, dat onder meer een staakt-het-vuren én een einde van militaire hulp aan Israël zou bepleiten. Het zou uit naam van alle NewsGuild-leden worden verstuurd. De sectie waarin technologieschrijvers bij de New York Times zijn verenigd zou daar nog een vermaning aan het adres van Israël aan toevoegen over het hoge aantal doden onder journalisten.

Door de ophef heeft het landelijk bestuur van NewGuild de knoop over een publiek statement nog niet doorgehakt, aldus Semafor.

Bekijk meer van

Gaza

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.