word studentlid

— woensdag 10 januari 2024, 07:00 | 1 reactie, praat mee

Gaat New York Times winnen in de rechtszaal of kopen OpenAI en Microsoft de zaak af?

Gaat New York Times winnen in de rechtszaal of kopen OpenAI en Microsoft de zaak af?
© Wikimedia

OpenAI en Microsoft gaan de rechtszaak van The New York Times (NYT) waarschijnlijk afkopen om artikelen van de krant te kunnen blijven gebruiken voor hun chatbots. Dat verwachten advocaat Dirk Visser en ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Een paar weken terug klaagde NYT de techbedrijven aan omdat ze zonder toestemming artikelen hebben gebruikt om chatbots mee te trainen. Daarmee schenden ze het auteursrecht, vindt de krant.

Volgens de aanklacht maakten OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, en Microsoft onrechtmatig gebruik van miljoenen artikelen van The New York Times. Engelfriet denkt dat de bedrijven de zaak schikken, omdat de partijen eerder ook al met elkaar onderhandelden over mogelijke vergoedingen.

Die gesprekken klapten echter, legt hij uit in gesprek met het ANP. Zonder schikking kan de zaak volgens hem tien jaar duren.

Mogelijk komen de bedrijven pas na een eerste uitspraak tot een schikking, oppert Visser. “De procedure is een drukmiddel om OpenAI en Microsoft een vergoeding te laten betalen. Een vergoeding kun je alleen afdwingen als je iets kan verbieden.” Voor gebruikers van chatbots zou zo’n schikking volgens hem kunnen betekenen dat ze moeten gaan betalen voor een chatbot die meer juiste informatie levert.

Oude artikelen op andere websites
In een reactie op de aanklacht stelt OpenAI dat het gaat om oude artikelen die op andere websites staan. Het gebruik ervan voor het trainen van chatbots zou onder ‘fair use’ (eerlijk gebruik) vallen. Dat is in de Verenigde Staten een uitzonderingsregel voor inbreuken op het auteursrecht. Als Amerikaanse rechters meegaan met dit argument, hoeven de techbedrijven geen toestemming van NYT te hebben voor het trainen van chatbots met artikelen van de krant.

Niet alle deskundigen verwachten dat de partijen gaan schikken. Advocaat Fulco Blokhuis verwacht dat de krant in de rechtbank wint, omdat NYT in de aanklacht heel sterke voorbeelden noemt waarbij ChatGPT bijna een-op-een artikelen van NYT overneemt. “Dat is een inbreuk op auteursrechten”, merkt de advocaat op. Verder denkt hij dat ‘fair use’ in dit geval niet geldt, omdat de chatbots volgens hem kunnen worden gezien als directe concurrenten van de krant.

Journalistenvakbond NVJ liet eerder weten dat in Nederland soortgelijke zaken kunnen volgen. Engelfriet en Visser denken dat zo’n zaak dan ook eindigt in een schikking, maar mogelijk voor een lager bedrag. Of Nederlandse media een zaak kunnen winnen, hangt volgens Blokhuis af van wie precies alle rechten op teksten bezit.

Bekijk meer van

OpenAI

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 10 januari 2024, 17:55

Hopende dat ze deze zaak nimmer en nooit zullen schikken maar Microsoft tot de laatste snik kunnen uitkleden..
Het is van de gekke. Dat deze data criminelen wereldwijd alles kunnen maar vooral mogen.
Want hoe hard men ook roept of hoeveel rechtszaken ze ook verliezen ze worden de handen boven het hoofd gehouden door Riverheden die mogelijk maar al te graag van hun diensten gebruik maken en in ruil daarvoor worden ze via achterdeurtjes geen strobreed in de weg gelegen.
Jammer maar hierdoor lopen uitgevers en hun titles veel geld mis en waarmee men weer kan investeren (hopelijk in goed betaald banen in de journalistiek en niet in de zakken van de graaiers die nu al veel geld verdienen in de uitgeverijen)
Dus uitkleden dit soort bedrijven,ik heb nogmaals geen vertrouwen nog in Holland of de VS in de rechtspreek

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.