— maandag 2 oktober 2023, 13:36 | 0 reacties, praat mee

Friesch Dagblad richt zich op ‘signatuurverhalen’, redactie krimpt met zestien FTE

© ANP / Hollandse Hoogte / Anton Kappers

De redactie van het Friesch Dagblad gaat zich in de toekomst richten op 'signatuurverhalen', waarmee de redactie inkrimpt van 27 naar 11 FTE - een krimp van zestien fte. Laatste wijziging: 2 oktober 2023, 14:12

In de afgelopen jaren daalde de betaalde oplage van de krant, zegt uitgever Mediahuis Noord in een persbericht. ‘In combinatie met stijgende kosten voor drukken en distributie en toenemende loonkosten is verlegging van de koers noodzakelijk.’ Met de krimp kan de redactie zich volledig focussen op ‘eigen, onderscheidende verhalen’. De voorgenomen reorganisatie is ‘pittig’ en ‘doet zeer’ voor de redactie, zegt hoofdredacteur Kraa tegenover de Leeuwarder Courant, maar is ook ‘realisme’ dat de krant ‘niet verlieslatend’ kan zijn. 

Net zoals andere regionale Mediahuiskranten zal de berichtgeving die geen betrekking hebben op Friesland worden overgenomen uit (inter)nationale titels van Mediahuis, zoals De Telegraaf en NRC in Nederland en De Standaard en Het Nieuwsblad in België. Op regionaal gebied wordt samengewerkt met de Leeuwarder Courant.

‘Bij deze ontwikkeling staat voorop dat de lezers hun krant blijven herkennen als hun krant: een regionale insteek, veel aandacht voor levensbeschouwing en kerkelijke ontwikkelingen, een evenwichtige selectie van relevant nieuws en andere verhalen, een rustige toon en de vele vaste bijdragen van eigen columnisten en recensenten’, reageert hoofdredacteur Ria Kraa. Maarten Pennewaard, de hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, zegt dat het een doel is om zo lang mogelijk twee kranten in Friesland uit te baten.

Tegenover de krant zegt Kraa niet te vrezen dat het Friesch Dagblad haar identiteit verliest. ‘De krant houdt haar karakter en toon. De vormgeving, de columnisten en recensenten: dat blijft allemaal. En bovenal houden we een redactie die goed weet welke keuzes te maken over wat we zelf schrijven en wat we overnemen van andere titels.’

Het is nog niet bekend of er gedwongen ontslagen zullen vallen en welke redacteuren van de krant precies moeten vertrekken. De krant telt naar eigen zeggen nog zo’n 8 duizend abonnees. Het Friesch Dagblad is in 1903 opgericht en werd in 2013 onderdeel van NDC Mediagroep, die op zijn beurt in 2020 weer werd overgenomen door Mediahuis.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.