word studentlid

— maandag 29 juni 2020, 08:27 | 0 reacties, praat mee

Frequentieveiling 5G begint vandaag

Frequentieveiling 5G begint vandaag
© ANP

Vandaag kunnen telecomproviders bieden op de eerste frequentieband (700 MHz) die is bedoeld voor 5G. Laatste wijziging: 29 juni 2020, 12:30

Hoelang dit proces gaat duren weet niemand, meldt de NOS. De veiling bestaat uit twee fases. De eerste duurt waarschijnlijk het langst. Hierin worden de beschikbare stukken frequenties, het zijn er in totaal 26, beschikbaar gesteld in veilingrondes. Per ronde wordt er een startbedrag ingezet, waarbij de provider kan aangeven of ze willen (blijven) meedingen naar die bewuste band.

De tweede fase is vooral een technische: dan wordt er gekeken welke stukken frequentie een provider krijgt. Als dat ook is afgerond, wordt de radiostilte verbroken.  Het ministerie van Economische Zaken organiseert dan een persbijeenkomst waarop bekend wordt gemaakt welke partij welk deel heeft gekregen en wat de prijs is. Pas als de telecomproviders die in handen hebben, kunnen ze hun netwerk activeren. Het Agentschap Telecom verwacht dat de vergunningen in de zomerperiode worden verstrekt.

De officiële naam van de veiling is multibandveiling, er worden drie frequentiebanden geveild: de 700, 1400 en 2100 MHz. Providers mogen kiezen welke frequenties worden gebruikt voor welke mobiele netwerken. Dat kan dus 5G zijn, maar ook 4G.

Er is veel vraag naar de frequentiebanden, vertelt veilingmeester Martijn Meijers van het Agentschap Telecom aan de NOS. “Dat komt doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van mobiel internet.”

De vorige veiling, die van 4G in 2012, leverde toen nog een recordbedrag op van 3,8 miljard euro. De verwachting is dat deze veiling veel minder opbrengt, maar alsnog minimaal 900 miljoen euro.

Hoeveel partijen er in totaal meedoen en of er bijvoorbeeld providers uit andere landen azen op frequenties is geheim, zegt Meijers. In Nederland doen in ieder geval KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo mee.

Bij de veiling, die via een elektronisch veilingsysteem plaatsvindt, worden maatregelen genomen om te zorgen dat deelnemende marktpartijen over maximaal 40 procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Hierdoor heeft Nederland ook in de toekomst minimaal drie aanbieders van snelle mobiele communicatie. Deze zogeheten concurrentie-borging op de telecommarkt zorgt óók in de toekomst voor voldoende kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten en bedrijven. Meer bij Agentschap Telecom

Lees ook:
De 5G-trein verlaat het station (16 januari 2020)

Bekijk meer van

5G

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.