word studentlid

— maandag 17 april 2023, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Freelancespagaat: Wegrennen met je vingers in je oren

Freelancespagaat: Wegrennen met je vingers in je oren
© Duco de Vries

Lisanne van Sadelhoff is freelance journalist en bericht hier over de freelancespagaat waar ze geregeld in terechtkomt. Zo denkt ze al twaalf jaar na over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Laatste wijziging: 18 april 2023, 08:34

Hij had grote, eeltige handen en daarmee ontstopte hij alles in mijn huis wat in mijn ogen geenszins te ontstoppen was. De wc, douche, wasbak – ik denk zelfs dat, als mijn leven ooit verstopt zou raken, mijn loodgieter Henk alles zou doen om ook dat weer gestroomlijnd te laten verlopen. Henk is zo’n ondernemer aan wie een ongezonde doch menselijke grenzeloosheid vastkleeft.

‘Ik kom dit weekend, wijffie’, zei hij toen ik hem op een vrijdag belde. ‘Dat moet je niet doen, hoor, in de weekenden werken’, zei ik terwijl hij boven mijn doucheputje hing. ‘Als je je opdrachtgevers één vinger geeft, pakken ze je hele romp.’
Ik had mijn best gedaan onheilspellend te klinken, maar Henk had schouderophalend zijn eelthanden in de lucht gegooid. ‘Ik moet, ik wil mijn kinderen wat nalaten. En ik ben niet kapot te krijgen.’ 

Henk is zoals ik. Henk is niet dom, maar Henk stopt zijn kop in het zand. Zoals een struisvogel. Henk weet heus wel dat het kan gebeuren, dat je lijf je in de steek laat, achterbaks en plots, of juist sluimerend. Zo stilletjes dat je het niet doorhebt. Henk weet ook heus wel dat hij de Sjaak is als ZZP’er zodra het noodlot hem tart. Maar Henk weet ook dat hij geen honderden euro’s kan missen aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) die hij misschien nooit nodig heeft.

Nadenken over die verzekering (iets wat ik toch al zo’n twáálf jaar doe) voelt voor mij een beetje als nadenken over orgaandonatie. Je wéét dat het verstandig zou zijn een besluit te nemen, dat een ‘ja ik doe het’ goed is, en tegelijkertijd is het iets waarvan je liever wegrent met je vingers in je oren: ‘lalalala het is er niet’.

Dus ja. Ergens snap ik het wel. Dat de overheid het dan maar voor ons bepaalt, en een AOV gaat verplichten voor mij, Henk en al die andere ­ZZP’ende struisvogels. De plannen worden mondjesmaat concreter: de premie voor de verzekering wordt naar schatting 7 tot 8 procent van het inkomen, met een maximum van 200 euro.
Het maakt mijn paniek ook concreter, du moment, in een periode van hevige inflatie waar mijn tarieven ab-so-luut niet massaal aan meedoen. Kun je iemand iets verplichten en iemands vaste lasten daarmee verhogen?

Het zal zeer doen, als we het moeten betalen. Maar het kan ook zeer doen als er niets gebeurt. 

‘Een dubbele hernia’, zei Henks zoon, Bart, die vorige week voorovergebogen over mijn doucheputje stond. Hij leek op zijn vader, alleen dan kwieker. ‘Misschien kan pa nooit meer werken.’ Ook mensen met sterke, eeltige handen zijn kapot te krijgen.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.