PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 14 januari 2013, 09:40 | 1 reactie, praat mee

‘Freelance journalistenmarkt verrot’

De Volkskrant heeft in een mail aan een aantal freelance medewerkers gevraagd of hun stukken kunnen worden doorverkocht aan het Nederlands Dagblad, zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Na het einde van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) neemt het Nederlands Dagblad sinds 1 januari kopij af van de Volkskrant. De hoofdredactie van de Volkskrant ziet die samenwerking als een experiment. Mocht dit experiment worden uitgebreid naar andere partijen, dan is zij wel bereid om naar de tarieven van freelancers te kijken. Op haar blog schrijft wetenschapsjournaliste en schrijfster Asha ten Broeke dat sommige freelancers inderdaad een contract hebben getekend met dergelijke voorwaarden. Freelancers die niet willen meewerken, komen op een lijst met namen van auteurs die het ND niet mag overnemen. Laatste wijziging: 25 januari 2013, 12:26

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Kees Quaadgras, 14 januari 2013, 18:23

Ik weet niet precies meer wanneer, maar ik weet zeker dat het journalisten van de Volkskrant waren die, ergens in de jaren negentig, bevochten dat auteursrechten van artikelen in principe altijd bij de auteur liggen, en dat bij herplaatsing die auteur dient te worden beloond. Op grond daarvan konden wij, redacteuren bij Wegener HAH-bladen, ook extra inkomsten claimen. Voor Wegener overigens een reden om geen stukken van redacteuren te plaatsen. Wel van correspondenten die voor het blok werden gezet, net als nu de freelance medewerkers van de Volkskrant.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.