banner festival 23

— vrijdag 19 maart 2021, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Free Press Unlimited geeft nieuwe kabinet vier aanbevelingen over de journalistiek

Het nieuwe kabinet moet hard blijven optreden tegen intimidatie, onderdrukking en geweld tegen journalisten. Daarnaast moet de overheid mediawijsheid inclusief digitale ongeletterdheid als een verplicht onderdeel opnemen in het onderwijscurriculum om zo de opkomst van desinformatie tegen te gaan. Laatste wijziging: 19 maart 2021, 10:00

Dat zijn twee aanbevelingen die Free Press Unlimited (FPU) doet aan het nieuwe, nog aan te treden kabinet. Op zijn website noemt FPU “de komende kabinetsperiode cruciaal om een sterke informatiesamenleving te garanderen”.

FPU doet daarbij in totaal vier aanbevelingen. Naast de oproep hard op te treden tegen intimidatie en de wens om mediawijsheid een verplicht onderdeel van het onderwijs te maken, vindt FPU dat Nederland er in EU-verband op moet toezien dat EU-subsidies alleen nog worden verstrekt als landen de persvrijheid respecteren.

Als laatste aanbeveling stelt Free Press Unlimited dat Nederland moet bijdragen aan het wettelijk afdwingen van transparantie van algoritmes. Volgens de organisatie is dat een belangrijke eerste stap om grote technologieplatform ter verantwoording te kunnen roepen. FPU vindt dat Nederland en Europa een vuist moet maken tegen ‘big tech’ en noemt de recente strijd die Australië tegen Facebook leverde als voorbeeld.

Bekijk meer van

Free Press Unlimited

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.