Jodal

— donderdag 2 november 2017, 15:45 | 0 reacties, praat mee

Free Press Awards 2017 uitgereikt

Tijdens het Free Press Live-evenement in het Vredespaleis in Den Haag hebben Mwape Kumwenda, Marina Ansiforova en het duo Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos de Free Press Awards gewonnen. Er zijn drie winnaars in de categorieën Most Resilient Journalist, Newcomer of the Year en Best Report Award. Laatste wijziging: 2 november 2017, 15:45

In de categorie Most Resilient Journalist won televisiejournalist Mwape Kumwenda uit Zambia. De jury noemt haar onderscheidend door haar moed en vasthoudendheid. “Ze onthulde hoe moorden werden gepleegd met goedkeuring van hoge functionarissen van de Zambiaanse regering en bracht mensenrechtenschendingen en corruptie van leger en politie aan het licht. Ook toen ze werd bedreigd met justitiële vervolging stopte ze niet met haar berichtgeving.” 

Als beste Newcomer of the Year werd de 22-jarige onderzoeksjournalist Marina Ansiforova bekroond. Ansiforova heeft zich gespecialiseerd in nieuws over de hervorming van de rechtspraak in haar land. Ze legde de corruptie van meer dan 50 rechters bloot waarvan een aantal op non-actief is gesteld. Zo redde ze volgens de jury in feite het proces van justitie-hervormingen in een land waar journalisten vermoord en bedreigd worden.

De beste reportage was de documentaire ‘No Place for a Rebel’ van het Nederlandse duo Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos. Het gaat over een kindsoldaat die na 16 jaar aan het Leger van de Heer van Joseph Kony weet te ontsnappen en terugkeert naar zijn dorp in Noord-Oeganda. De film is een weergave van het enorme probleem van de terugkeer van duizenden kindsoldaten in Oeganda maar ook over een actuele juridische kwestie: zijn kindsoldaten slachtoffer of dader?

Alle genomineerden staan op deze pagina bij Free Press Unlimited.

Persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited heeft de prijzen ingesteld om journalisten te eren die alles riskeren om ons nieuws te brengen, die strijden voor gelijkheid en rechtvaardigheid en die verslaggevers die onder moeilijke omstandigheden blijven werken.

De prijzen werden uitgereikt tijdens Free Press Live, waarin aandacht werd gevraagd voor de gevaren waar journalisten zich geconfronteerd zien. Elke vijf dagen komt een journalist om door geweld, oorlogshandelingen of ontvoeringen. Zelden worden daders of opdrachtgevers achterhaald en gestraft.

Te gast was onder meer Diane Foley,moeder van oorlogsjournalist James Foley die in 2014 door IS werd vermoord. Foley is oprichter en voorzitter van het James W. Foley Legacy Foundation en pleit voor meer bescherming van journalisten.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.