— vrijdag 21 december 2018, 08:50 | 0 reacties, praat mee

Fraude Der Spiegel-journalist treft meer media

Foto: EPA / Daniel Bockwoldt

De Duitse journalist Claas Relotius die passages verzon in zeker veertien artikelen in Der Spiegel heeft mogelijk hetzelfde gedaan bij andere media, meldt NRC. De afgelopen jaren schreef de 33-jarige Relotius voor tal van prominente kranten en bladen. Die titels zijn nu inmiddels hun eigen onderzoeken begonnen naar het werk van de journalist. Der Tagesspiegel heeft zich daarbij al gedistantieerd van een van de artikelen die Relotius voor de krant schreef.

“De beste media van het land drukken verzonnen verhalen af, beter kan men het vertrouwen tegen de branche niet oppoken”, schrijft Der Tagesspiegel in een commentaar. Naast Der Tagesspiegel bekijken ook Die Welt, de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeutiung en het magazine van de Süddeutsche Zeitung de verhalen die Relotius voor hen heeft gemaakt.

In Duitsland is veel kritiek op Relotius. Zo vindt de voorzitter van de Duitse journalistenbond dat hij “de geloofwaardigheid van de journalistiek meegesleurd heeft in de modder”. Relotius stelde in een gesprek met de hoofdredactie van Der Spiegel dat hij delen van zijn verhalen verzon “uit angst om te mislukken”. Voor zijn reportages kreeg hij meerdere journalistieke prijzen.

Bekijk meer van

Der Spiegel Claas Relotius

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.