— zondag 11 februari 2024, 07:35 | 0 reacties, praat mee

Frankrijk, Duitsland en Polen pakken Russische desinformatie aan: ‘Aanvallen onthullen met bewijsmateriaal’

© ANP / Hussein Malla

Frankrijk, Duitsland en Polen gaan hun krachten bundelen om Russische desinformatie tegen te gaan. Dat zegt de Franse buitenlandminister Stéphane Séjourné in een gezamenlijk interview met kranten uit de drie landen. Laatste wijziging: 11 februari 2024, 07:41

“Onze drie landen zijn het slachtoffer geworden van dezelfde destabilisatiestrategie. We gaan een nieuwe samenwerking tegen Russische desinformatie aankondigen”, vertelde Séjourné aan de de Franse krant Ouest-France, de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung en de Poolse Gazeta Wyborcza.

Séjourné, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock en hun Poolse ambtgenoot Radosław Sikorski hebben maandag een bijeenkomst in de Franse stad La Celle-Saint-Cloud.

“We gaan op transparante wijze de componenten van de desinformatie openbaar maken. We gaan aanvallen die hebben plaatsgevonden onthullen - en met bewijsmateriaal”, zegt de minister.

Volgens de Franse buitenlandminister is er op Europees niveau meer aandacht nodig voor de “dreiging” door trollenfabrieken die op grote schaal desinformatie verspreiden en websites gewijd aan nepnieuws.

“Het doel van Moskou is om verwarring onder de burgers te zaaien, de politieke polarisatie te vergroten en democratieën te destabiliseren”, aldus Séjourné.

“Als drie grote EU-landen dit gelijktijdig aan de kaak stellen, heeft dat een zekere kracht.”

Bekijk meer van

desinformatie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.