PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— dinsdag 21 september 2021, 13:06 | 0 reacties, praat mee

France24 start met dagelijkse factcheckrubriek Truth or Fake

De strijder in de achtergrond is níet de directeur van de Afghaanse centrale bank. Truth of Fake behandelt op werkdagen opmerkelijk visueel nepnieuws. | France 24

De Engelstalige tak van nieuwszender France24 is begonnen met Truth or Fake, een programma dat - zoals de naam doet vermoeden - circulerend video- en fotomateriaal tegen het factchecklicht houdt. Laatste wijziging: 21 september 2021, 14:17

Het programma behandelt op werkdagen opmerkelijk visueel nepnieuws. De eerste uitzending was vandaag en neemt onder meer een opmerkelijke foto uit Afghanistan onder de loep.

In de afbeelding die op sociale media rondging zou de nieuwe Afghaanse directeur van de centrale bank te zien zijn. Achter zijn laptop met een Kalashnikov-machinegeweer op zijn bureau.

Presentator James Creedon vertelt kijkers hoe ze tot de conclusie komen dat het níet om een Afghaanse bankdirecteur gaat: onder meer met aandacht voor de achtergrond, beschikbare talen en de vele foto’s die er van de daadwerkelijke directeur van de Afghaanse centrale bank zijn.

Bekijk meer van

nepnieuws France 24

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.