NVJ compleet lid

— donderdag 4 september 2014, 09:16

Fox News in conflict met knipseldienst

De Amerikaanse nieuwszender Fox News en videodienst TVEyes staan in de Verenigde Staten tegenover elkaar in een rechtszaak met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de wijze waarop nieuwszenders functioneren. TVEyes levert partijen voor 500 dollar per maand de mogelijkheid om nieuwstelevisie te volgen, terug te kijken en daar clips uit te monteren. Klanten van TVEyes zijn onder meer de Amerikaanse overheid (dat zo de impact van en sentiment rond bepaald nieuws evalueert), de Verenigde Naties en andere nieuwsbedrijven zoals de New York Times en Time Warner. Ook wordt de dienst gebruikt door partijen die Fox News kritisch volgen, vermoedelijk tevens een drijfveer voor de rechtszaak. Laatste wijziging: 8 september 2014, 14:13

Volgens Fox News schendt TVEyes hun auteursrecht en worden kijkcijfers ondergraven als mensen via TVEyes naar Fox-uitzendingen kijken. TVEyes noemt zichzelf een knipseldienst die standaardtelevisie transformeert tot iets waar onderzoek mee kan worden gedaan. Ze verwijzen naar Google Books, dat besloten of ontoegankelijk onderzoeksmateriaal voor een groter publiek beschikbaar maakt. Fox News stelt dat TVEyes zich enkel materiaal toeëigent en er helemaal niets aan toevoegt dat Fox News niet nu al levert. De rechtszaak loopt nog. Een eerste uitspraak wordt snel verwacht, meldt Hollywood Reporter.

Bekijk meer van

Verenigde Staten TVEyes Fox News

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.