e learning nvj

— vrijdag 8 augustus 2014, 14:18 | 0 reacties, praat mee

Fotokunst voor het goede doel

Nieuws brengen was lang de ­enige taak van fotojournalist Raymond Rutting. De vorm ondersteunde de inhoud van zijn foto’s en was een onvervreemdbaar onderdeel van het beeld. Nieuws en kunst vielen samen. Met de tentoonstelling The Art of the News #2 in Museum Hilversum heeft de freelance fotograaf zich een nieuw doel gesteld: de foto moet het mededogen van de kijker aanspreken. En het liefst geld opleveren voor het goede doel, namelijk het Rode kruis. De fotojournalist heeft een activistisch hart gekregen. Laatste wijziging: 3 november 2014, 16:56

Rutting fotografeert al weer bijna dertig jaar. Lang was hij in dienst van het ANP, daarna van de Volkskrant. Sinds januari 2013 is hij volledig zelfstandig. Duizenden herkenbare foto’s maakte hij, met kleur, vorm en inhoud in een krachtig kader. Daarin wordt de chaos van het nieuws naar de randen gedrukt en blijft de boodschap over. Een echte ‘Rutting’ kan eerst in de krant en daarna in het museum, als nieuws dat in een kunstvorm is gegoten.Uit de duizenden beelden heeft Rutting er voor deze expositie 120 geselecteerd.

Ze tonen een scala aan interesses die hem hebben gevoerd naar tientallen landen in de wereld. De fotojournalist is net zo lief bij het kampioenschap ijsklimmen in Bodegraven als bij de gevolgen van de tsunami in Sri Lanka. Steeds vaker ziet hij de menselijkheid van de armoede en het geweld, zoals blijkt uit de foto van een Congolese vrouw in een opvanghuis voor slachtoffers van verkrachtingen. Hier zijn kleur en vorm, in een strak verband, dienend aan het individu.

De ontmoetingen hebben de fotograaf Rutting als mens geraakt. Hij wilde als journalist tot actie overgaan, maar wist niet direct hoe. De overtuiging groeide nadat hij met een schrijvende collega van de Volkskrant in 2005 de honderden getraumatiseerde Congolese meisjes en vrouwen had bezocht. Het opvanghuis bleek een soort koeienstal. In een toelichting bij de foto schrijft Rutting: ‘Wij kregen zoveel verschrikkelijke verhalen te horen dat ik denk: als ik ooit de kans krijg iets terug te doen, dan wil ik dat voor deze vrouwen doen.’ Een jaar later, 2006, zette hij zijn betrokkenheid om in de stichting The Art of the News. Het initiatief leidde tot een eerste, bescheiden expositie. De tweede editie van The Art of the News in Museum Hilversum is uitgebreider en beslaat ook categorieën als natuur en Koninklijk Huis.

Met zijn stichting streeft Rutting erkenning na van fotojournalistiek als kunstvorm. Het nevendoel is minstens zo belangrijk: met veilingen en andere verkopen van zijn foto’s steunt hij kleinschalige ontwikkelingsprojecten, voor de Congolese vrouwen, maar ook voor boeren in Mali en Oeganda. Na afloop van de expositie wordt nog een fotoveiling gehouden. Wie succesvol op een ‘Rutting’ biedt, vergroot de financiële mogelijkheden van het Rode Kruis Prinses Margiet Fonds.

Art of the News, Museum Hilversum, t/m 21 september

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.