mgm nvj maart

Bijeenkomst

Fotokroniek - Ruben Timman

19 december 2018, 20:00–22:00
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam Laatste wijziging: 15 november 2018, 15:23

De afgelopen jaren portretteerde Ruben Timman talloze mensen in al hun eigenheid en kwetsbaarheid in veelal door oorlog of rampen getroffen gebieden in de hele wereld. De portretten tonen de mensheid in al zijn rauwheid, verdriet en uitzichtloosheid, maar tegelijkertijd laten zij schoonheid, waardigheid en hoop zien. Inmiddels is er een fotoboek en staan er grote plannen op stapel. Welk verhaal wil hij vertellen en hoe is het hem gelukt zijn droom te vertalen naar een daadwerkelijk project?

Elk mens is het waard om waardig in beeld te worden gebracht. Dat is het idee achter Museum of Humanity, een project opgezet door documentairefotograaf Ruben Timman. Het begon in 2001 met een bijzondere droom waarin Ruben het ‘Museum der Mensheid’ bezocht en werd rondgeleid door Kofi Annan. Tijdens deze tour deed hij in zijn droom een schokkende ontdekking: het museum verkeert in vervallen staat. De vitrinekasten zijn bedekt met stof, het glas is gebroken en het is er donker.

De droom liet hem niet meer los en hij besloot de droom werkelijkheid te maken. Inmiddels heeft hij wereldwijd duizenden mensen geportretteerd, steeds op dezelfde manier: recht van voren, met een neutrale uitdrukking, zo puur mogelijk. Hij bezoekt gebieden die door oorlog of rampen getroffen zijn om de bewoners vast te leggen met als doel de mensheid tonen hoe mooi de mens is. Begin 2018 is Stichting Museum of Humanity opgericht om bewustwording te creëren over de schoonheid en waardigheid van de mens door exposities te organiseren waarin portretten van over de hele wereld worden getoond. Tot eind 2018 heeft Museum of Humanity een pop-up expositie op het Hembrugterrein in Zaandam. Inmiddels is er ook een fotoboek, dat tijdens deze avond officieel wordt gelanceerd.

Na een jaar ontwikkelingswerk als verpleegkundige in een Cambodjaans vluchtelingenkamp, besluit Ruben Timman de kunstacademie te volgen, die hij cum laude afrondt. Hierna reist hij als fotograaf de halve wereld over om leed en onrecht in beeld te brengen. Sinds 1999 werkt hij als freelance fotograaf aan verschillende producties met zijn bedrijf NoWords voor bedrijven en organisaties. Zo maakt hij reportages en portretten voor magazines, illustreert boeken en campagnes en als het even kan werkt hij aan ideële projecten. Ruben werkt vanuit zijn studio of op locatie aan persoonlijke projecten, documentaire fotografie, (reis)reportages en portretten.

Klik hier om te reserveren.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.