persveilig seminar

— maandag 30 januari 2023, 12:25 | 7 reacties, praat mee

Fotojournalist ‘weggesleurd’ door politie tijdens XR-blokkade op A12, ondanks NVJ-perskaart

Fotojournalist Jesper Peeters is tijdens de bezetting van de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion van afgelopen zaterdag weggesleurd, terwijl hij in het bezit was van een NVJ-perskaart en twee camera's om zijn nek had hangen en bovendien aan het werk was. Volgens de agenten die hem aanspraken was hij 'geen echte journalist'.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

7 reacties

roel dijkstra, 30 januari 2023, 19:12

Nee !!! We hebben afgesproken dat je voor dit soort dingen een landelijke Politieperskaart nodig hebt . Niet ? Dan word je na vorderen verwijderd . Geheel terecht !

Sliedrecht24, 30 januari 2023, 19:51

Dat viel ons ook op, Roel. Waarom draag je niet deze ‘rellenkaart’?

roel dijkstra, 30 januari 2023, 20:05

Op de NVJ site staat https://www.nvj.nl/themas/politie-en-pers/politieperskaart/over-politieperskaart

“De Landelijke Politieperskaart is een perskaart voor (foto-)journalisten, cameramensen en facilitaire medewerkers die de verslaggeving doen van gebeurtenissen waarbij politie gebieden afzet.

Bij demonstraties, rellen en calamiteiten sluit de politie gebieden af voor het publiek. In principe laat de politie op vertoon van de Politieperskaart vertegenwoordigers van media toe binnen het afgezette gebied om hun werk te kunnen doen.”

Wat is hier onduidelijk aan en waarom twijfelt Villamedia aan de afspraken ? Daar wordt het allemaal niet duidelijker op . Amnesty protesteerde ook al , geheel onterecht vind ik

Jan Everhard, 31 januari 2023, 16:26

Ik ben het helemaal met Roel eens. Je moet voor dit soort situaties een PolitiePerskaart hebben + de rellenkaart om je nek en als je helemaal op safe wilt spelen ook het gele Pers Hesje aan. In 99,5% van de gevallen kan je dan rustig je werk (blijven) doen en wordt je niet weggestuurd.

photopress, 31 januari 2023, 19:29

Zou het echt helpen als je je perskaart om je nek draagt en daarbjj ook nog een geel! pershesje met pers er op.

Ik vraag me af of dit dan niet weer agressie op wekt van zij die demonstreren.
Nu hebben deze demonstranten vreedzaam hun protest gehouden maar er zijn ook omstandigheden waar je beter dus geen perskaart of zichtbare herkenning hebben als fotojournalist.
Ik hoor je denken ik heb mijn perskaart of rellen kaart en mijn cameras om mijn nek dus kan ik zonder hinder mijn werk doen.
Helaas heb ik het idee dat de echte media niet meer serieus wordt genomen door de politie of als lastig gezien jegens hun vaak agressieve houden tegen de demonstranten en dat willen ze liever niet in de media.
Waarom bijvoorbeeld een meldpunt waar je even meld als je je werk wil doen .

ericbrinkhorst, 1 februari 2023, 12:19

Ik zie de reacties hierboven ook. Klopt.  De regel is zo simpel. Met een LPP kaart ( landelijke politieperskaart ) met evt rellenkaart en hesje kun je in dit soort gevallen binnen de afzetting je werk doen.  Elke andere kaart volstaat niet en is waardeloos.  Dat de NVJ de naïeve houding inneemt om haar andere kaarten af te dekken is stuitend.

Ko van Leeuwen, 2 februari 2023, 12:33

Ja en Nee. Dat er is afgesproken om de LPP te gebruiken wil nog niet meteen zeggen dat andere identificaties niet geldig zijn. Wel zie je bij demonstraties mensen die zichzelf pers nomen zonder dat te zijn. Een fotograaf met bovengenoemd lijstje aan opdrachtgevers/afnemers dient dan ook beter te weten en gewoon gebruik te maken van de LPP. Zal het niet voor zichzelf zijn dan is het wel voor zijn collega’s die dit wel doen. Eendracht en zo….

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.