mgm nvj maart

— donderdag 4 maart 2010, 08:58

Fotografen in beeld in 010: Foto Rotterdam

De NPS zendt vrijdagavond 5 maart in het Uur van de Wolf (Ned 2, 22.50 uur) de documentaire ‘010: Foto Rotterdam’ uit. Regisseur Mark Schmidt volgde zes fotografen die wonen en werken in Rotterdam. Hun onderwerpen, methoden en visies zijn even gevarieerd als de stad zelf. Laatste wijziging: 4 maart 2010, 13:01

De titel ‘010: Foto Rotterdam’ roept het vermoeden op van een documentaire over Rotterdam. De stad is weliswaar de plaats van handeling, maar evengoed gaat de zestig minuten durende film over de fotografen zelf. De regisseur, die eerder een documentaire maakte over de Amsterdamse fotograaf Frits Weeda, keek mee over de schouder van Arie Versluis en Ellie Uyttenbroek, die een duo vormen, Gerco de Ruiter, Hans Wildschut, Janine Schrijver en Rince de Jong. Ze richten zich op uiteenlopende onderwerpen, zoals kleding en stijl van de Rotterdammer, stadsparken, landschappen, ontoegankelijke delen van de haven of de wisselwerking tussen mens en hond. De een doet dat met een camera op statief (Schrijver), de ander met een fototoestel aan een vlieger (Gerco de Ruijter). De kijker ziet hoe ze mensen en plekken observeren, hun visies aanscherpen en keuzes maken, totdat het ene unieke beeld overblijft.

In de achtergrond is er altijd Rotterdam. In de voorgrond zijn er de fotografen, die vluchtig voorbij komen en van wie een sympathiek beeld beklijft. Ze komen van Rotterdam, maar zien veel verder. De documentairemaker zit hen, en tegelijk de stad, op de huid. Alsof hij zelf niet goed kan kiezen. Het is een uur aangenaam kijken, naar de ontstaansgeschiedenis van foto’s, zonder veel wijsheid op te doen.

Ook de Avro besteedt komende tijd veel aandacht aan fotografie. In de Maand van de Fotografie staan interviews met bekende Nederlandse en buitenlandse fotografen en curatoren op het programma. Te zien in Opium, KunstUur en Close Up. Geschreven columns over het onderwerp zijn te lezen op www.cultuurgids.avro.nl.

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.