website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Paradijsbestormers-docu misleidt kijker’

Lars Pasveer — Geplaatst in documentaire op woensdag 25 februari 2015, 11:06

Nieuws

Correspondent voor het Midden-Oosten Harald Doornbos heeft stevige kritiek op de Paradijsbestormers, een Nederlandse documentaire over Syriëgangers die vorig jaar door BNN werd uitgezonden. Maakster Floor van der Meulen heeft daar beeldmateriaal van een bomaanslag bij een Turks-Syrische grensovergang gecombineerd met beeldmateriaal dat zou zijn gemaakt in de Syrische stad Jarablus, maar waar het te gevaarlijk was om zelf heen te reizen. Van der Meulen gaf in de documentaire camera’s mee aan ambulancepersoneel.

De indruk werd zo gewekt dat de beelden in Jarablus gemaakt waren, niet 150 kilometer verderop bij een ander incident en op een ander tijdstip. De indrukwekkende beelden uit de documentaire kwamen van YouTube. Twee weken terug maakte Doornbos bij de De Stentor al melding van de vermenging van beeldmateriaal. Van der Meulen liet telefonisch tegenover Doornbos weten dat ze als documentairemaakster niet op feiten maar emotie monteerde. “De kunst van het monteren is om een verhalen te verbinden”, aldus Van der Meulen, die stelde beelden te hebben gezocht die bij het verhaal pasten.

De Paradijsbestormers is genomineerd voor de TV-Beelden, een televisieprijs. Het dingt dit jaar bovendien mee naar een Gouden Kalf in de categorie Korte Documentaire. Recent heeft zender Al Jazeera de documentaire aangekocht. Meer bij Harald Doornbos

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.