website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Fotografe Njiokiktjien noemt toetreding tot VII Photo Agency “een droom”

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in fotografie op donderdag 9 november 2017, 14:23

© Ilvy Njiokiktjien

Nieuws

Fotografe Ilvy Njiokiktjien heeft zich deze maand aangesloten bij het internationale fotoagentschap VII Photo Agency. Njiokiktjien, die in internationale media publiceert en diverse prijzen in de wacht sleepte, noemt de toetreding een droom die uitkomt.

“Er zijn natuurlijk meerdere fotoagentschappen, maar voor mij is VII echt een droom die uitkomt. Toen ik nog maar net met fotografie begon keek ik al vaak naar het werk op hun website. Ik vind dat de onderwerpen die de VII fotografen aansnijden maatschappelijk relevant zijn. Ik heb het altijd als inspirerend ervaren.”

De fotografe zegt dat het fotoagentschap een ‘open call for new members’ had, begin oktober. “Ik heb mijn portfolio ingestuurd met een korte motivatie waarom ik graag bij VII zou willen. Ik vind het belangrijk dat fotografen zich verenigen. Ik ben ervan overtuigd dat je veel van elkaar kunt leren. Dat niet alleen; ik geloof er ook in dat we samen sterker staan. Ik vind het een inspirerende gedachte dat ik nu tot een netwerk van fotografen behoor die wereldwijd actief is.”

“Het biedt mij de kans om verder te groeien als fotograaf. Ik denk dat ik qua foto-onderwerpen goed bij hen pas. Mijn werk focust zich op maatschappelijke onderwerpen, vrouwenrechten, hedendaagse kwesties en current affairs. Dit is ook precies waar VII zich qua onderwerpen mee bezig houdt.”

Waar Njiokiktjien ook naar uitkijkt, is dat haar hele fotoarchief goed wordt ondergebracht. “Dat is voor mij heel belangrijk. Ik maak al zo’n tien jaar foto’s en een deel van mijn archief stond bij Hollandse Hoogte. Maar een aantal projecten, zoals het Born free generation-project, staan alleen op mijn computer. Dat is ook omdat van sommige series de foto’s uit hun context gebruikt kunnen worden. Bij VII letten ze er goed op dat dat niet gebeurt.”

Njiokiktjien benadrukt dat ze blijft werken voor de kranten en tijdschriften, maar er staat wel weer een groot project op stapel dat ze zal uitvoeren onder het wakend oog van VII. “Ik ga weer naar Zuid-Afrika, waar ik al vaker naar toe ben geweest met journalist Elles van Gelder.” (Zie Villamedia I en Villamedia II). De komende 1,5 jaar gaat ze aan de slag met hun ‘Born Free generation’-project. Ze wil vastleggen wat er terecht is gekomen van de generatie die is geboren nadat Nelson Mandela aan de macht kwam.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.