— maandag 8 augustus 2022, 13:29 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf ontkent ophangen van nazivlag en wordt ernstig bedreigd

Langs de A1 bij Stroe hebben onbekenden een hakenkruisvlag opgehangen. Ook werden er autobanden in brand gestoken. De brand op een viaduct, net voorbij verzorgingsplaats Tolnegen, werd rond 3.15 uur gemeld. Het vuur sloeg over op de droge berm. - © ANP / Hollandse Hoogte / Persbureau Heitink

Een fotograaf van het Persbureau Heitink ontvangt ernstige (doods)bedreigingen nadat de fotograaf ten onrechte in verband wordt gebracht met de nazivlag die afgelopen weekend langs de snelweg A1 werd opgehangen. Volgens de bedreigers zou het persbureau de vlag zélf hebben opgehangen, maar het persbureau neemt fel afstand van die suggestie. Laatste wijziging: 8 augustus 2022, 16:35

‘Een fotograaf van mijn team is in de nacht van zaterdag op zondag gaan rijden vanwege een eerdere melding van een andere brand iets verderop totdat hij deze melding binnen kreeg. Eenmaal daar aangekomen heeft hij het beeld gemaakt en verstuurd. Er stond een autoband in de brand, niet de berm wat gesuggereerd wordt. Deze brand was al nagenoeg uit en de berm was groen van kleur. Dit betekent dat er genoeg vocht aanwezig was en daarom was de brand ook niet verder gaan branden’, schrijft Roland Heitink, eigenaar van Persbureau Heitink maandag in een online gepubliceerde verklaring.

Tijdsinstellingen
Eerder werd de suggestie gewekt dat de fotograaf al ter plaatse was voordat er überhaupt een medling werd gedaan bij de hulpdiensten van het ophangen van de vlag en de brandstichting in de berm van de A1 in de nacht van zaterdag op zondag. En dat klopt niet, zegt Heitink. ‘De camera die hij bij zich had daar waren de tijdinstellingen niet goed gezet. Hierdoor is er ophef ontstaan omdat wij eerder aanwezig zouden zijn dan dat de melding is uitgegaan. Ook is er ophef ontstaan dat wij hebben gezegd dat de boeren iets mee te maken hebben, maar in de mail naar de media staat ook dat er niets zeker is of dit met een protest te maken heeft.’

Ik ben geschokt van de vele bedreigingen, doodsverwensingen

Inmiddels probeert een ‘ontelbaar aantal’ mensen het privéadres van Heitink te achterhalen. ‘Ik ben geschokt van de vele bedreigingen, doodsverwensingen aan mij en mijn familie. Ik heb 100% vertrouwen in de fotografen en cameramensen die voor mijn bedrijf werken. Ik bescherm ze en dat zal ik altijd blijven doen.’ Heintink hoopt vooral dat de rust snel weder zal keren. ‘Wij nemen geen standpunt in welk protest dan ook en stellen ons neutraal op. Ons doel is om het nieuws te brengen naar de burger toe’, legt Heitink uit.

‘De kwaadaardigheid is ongekend: stop met het vals beschuldigen van een professionele fotograaf en het bedreigen van hem en zijn gezin!’, laat PersVeilig weten via Twitter. 

Onder meer het Centrum Informatie en Documentatie Israël nam in felle bewoording afstand van het ophangen van de vlag. ‘Dit is niet zomaar een vlag, dit is de nazi-vlag. Het mag duidelijk zijn waarvoor die staat. Het is helaas een bekend gegeven dat maatschappelijke onrust het antisemitisme aanwakkert. En dat brengt gevaar met zich mee. Voor ons allemaal en de Joodse gemeenschap in het bijzonder’, zegt Aron Vrieler van het CIDI tegen het AD.

Tegenover Omroep Gelderland zeggen boeren uit Stroe - de plaats langs de A1 waar de vlag werd opgehangen - niks te maken te hebben met het ophangen van de vlag. ‘Er is zoveel verdriet geweest hier in de oorlog en dan gaan ze hier zo’n vlag ophangen. Een collega van mij heb ik vanochtend gebeld. Hij zei: ‘Ik trek de kop van de romp af van degene die dit gedaan heeft.’ Dit kan echt niet. Nergens’, reageert een boer tegenover de omroep.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.