NVJ compleet lid

— woensdag 14 februari 2024, 11:53 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf Theo Peeters over ‘Het Prinsentreffen’ tijdens carnaval

Fotograaf Theo Peeters over ‘Het Prinsentreffen’ tijdens carnaval
© Theo Peeters

Naar foto’s kijk je. Beeldredacteur Theo Audenaerd doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto. Dit keer spreekt hij Theo Peeters die voor De Gelderlander alle prinsen, prinsessen, adjudanten en pages van de carnavalsverenigingen van Gelderland, Noord-Brabant en de kop van Limburg vastlegde. Laatste wijziging: 15 februari 2024, 09:09

‘Eenentwintig jaar geleden deden we dit voor het eerst in de grote pershal van De Gelderlander’, zegt freelance fotograaf Theo Peeters. ‘De foto werd destijds gemaakt door Do Visser, een van de laatste fotografen in vaste dienst bij een Nederlandse krant. Toen hij met pensioen ging nam ik het als vanzelf van hem over.

De krant nodigt elk jaar alle carnavalsverenigingen uit van de provincies Gelderland en Noord-Brabant en de kop van Limburg om zich aan te melden voor het Prinsentreffen. De opkomst is altijd enorm. Het vinden van een geschikte locatie waar zo’n duizend mensen in passen is een terugkerende opgave.

Deze keer hebben we de foto kunnen maken in een van de hallen van de oude Papierfabriek in Nijmegen. Een paar dagen van tevoren ga ik met medewerkers van de krant op de locatie kijken of het lukt met de tribune.

Op de ochtend van de shoot beginnen we om half negen. Het opstellen en testen van mijn flitsinstallatie kost tijd en luistert nauw. Dit jaar hebben we gelukkig weer een hoogwerker kunnen regelen. Dat voelt een stuk veiliger dan vorig jaar toen ik de foto’s maakte vanaf een trapladder die door een paar man moest worden vastgehouden omdat het zo druk was.

De hoogwerker voelt een stuk veiliger. Vorig jaar moest ik de foto’s maken vanaf een trapladder die door een paar man werd vastgehouden.

Tegen elven wordt het bonte gezelschap door medewerkers van De Gelderlander de hal in gedirigeerd. Een heerlijke chaos. De prinsen, prinsessen, adjudanten en pages stromen langzaam de tribune op, terwijl twee dweilorkesten carnavalsmuziek spelen. Een onvoorstelbare kakafonie van geluiden. Na een klein half uur staat iedereen zo’n beetje op zijn plek, klaar voor de eerste foto.

Dan volgen lastige minuten. De vele meegereisde familieleden en vrienden die pal voor de tribune zijn gaan staan om zelf foto’s te maken, moeten worden teruggedrongen. Die wil ik niet in mijn zoekerbeeld zien. Vanaf de hoogwerker roep ik aanwijzingen aan de medewerkers beneden: “achteruit, achteruit, weg daar”. 

Als de eerste foto van de grote groep uiteindelijk gemaakt is, wordt er gewisseld. Alleen de prinsen blijven op de tribune en dan begint het spel weer van voor af aan.’
   
De foto stond woensdag 7 februari in De Gelderlander.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.