word studentlid

— woensdag 24 februari 2021, 11:10 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf Frans Nikkels: ‘Ik zie overal armen en benen die langs elkaar heen schieten’

Naar foto’s kijk je. Beeldredacteur Theo Audenaerd doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto. Dit keer spreekt hij Frans Nikkels. De fotograaf vertelt hoe hij drie huisgenoten in de juiste pose krijgt om hun fitnessoefeningen te doen. Laatste wijziging: 25 februari 2021, 09:33

‘Ik kon mijn auto nergens kwijt. Het had die dag flink gesneeuwd in Enschede en in de Oldenzaalsestraat lagen aan weerskanten sneeuwwallen met daarin gestrande auto’s’, vertelt fotograaf Frans Nikkels. Hij werkt al sinds 1998 voor Tubantia, eerst in vast dienstverband maar later, nadat de Belgische krantenbaas Christian van Thillo op het toneel verscheen, als freelancer.

‘Ruim een half uur later dan afgesproken, bel ik ’s avonds aan bij “het Paarse Huis”. In deze voormalige kantoor­villa wonen dertien jonge mensen. Een stuk of wat creatievelingen uit de muzieksector en een aantal studenten. Verslaggever Bran Remie, die de reportage maakt, is een van de bewoners. Hij doet de deur open. De fotoredactie vroeg me foto’s te maken bij zijn stuk over zijn huisgenoten die door de pandemie tot elkaar veroordeeld zijn. ­Activiteiten zoals deze wekelijkse fitnesssessie, zijn bedoeld om het met elkaar leefbaar te houden binnenshuis. En om de buikomvang te beperken.

Remie wijst me de weg naar de kamer van Teun die is omgetoverd tot fitnesslokaal. Teuns tempel noemen ze dat. Teun is die gast met krullen en zonder shirt. Die andere zijn Eline en Niek. Ze hebben van tevoren zelf bedacht hoe de foto eruit moet zien. Er is er zelfs al een gemaakt.

Maar daar ben ik natuurlijk niet voor gekomen.

Hoewel het een ruime kamer is, oogt hij erg vol en het licht is slecht. Ik vraag een vierde student om mijn flitser vast te houden. Het drumstel in de kamer is storend aanwezig in mijn eerste beelden. Ik zie overal armen en benen die langs elkaar heen schieten. Het is een chaos. Dit moet anders. Ik kies een andere beeldhoek. Ik zet de drie jonge gasten op hun plek en op mijn commando nemen ze het gewenste standje aan. Vlot gaat dat nog allerminst. Ze moeten alle drie afzonderlijk een pose aannemen die niet lang vol te houden is. Hun gekibbel duurt zo lang dat ik er maar even bij ben gaan zitten tot ze het met elkaar eens zijn.

En dan komt dat moment dat het wel lukt. Na een half uur sta ik weer buiten in de sneeuw.’

De foto stond 17 februari in dagblad Tubantia.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.