website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Fotograaf erkent bewerken foto’s van inauguratie Trump

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in fotografie op maandag 10 september 2018, 08:15

© National Park Service

Nieuws De fotograaf die de officiële foto's van de inauguratie van Donald Trump maakte, heeft toegegeven de foto's te hebben bewerkt om het aantal bezoekers groter te laten lijken dan dat het in werkelijkheid was. De fotograaf van het National Park Service (NPS) veranderde de foto na een telefoongesprek van Sean Spicer, inmiddels oud-woordvoerder van Trump. Dat meldt The Guardian.

Trump claimde dat er tijdens zijn inauguratie meer bezoekers waren dan tijdens de inauguratie van Barack Obama, zijn voorganger. Het veroorzaakte de eerste rel. Nu bljkt dat de fotograaf de foto’s afsneed waar de menigte eindigde op de foto, zodat het leek alsof het drukker was.

The Guardian wist via de ‘Freedom of Information Act’ documenten te achterhalen van gesprekken tussen NPS en Spcier en dat Trump een gesprek had met de directeur van NPS, de dag na de inauguratie. Het is overigens niet duidelijk welke foto’s zijn bewerkt en of deze ook zijn gepubliceerd. Tijdens dat telefoongesprek gingen er online echter al voor-en-na-foto’s rond van de inauguratie van Obama en Trump. Het Twitteraccount van NPS retweette ook een tweet waarin de foto’s met elkaar werden vergeleken. Ondanks de beelden bleven Trump en Spicer volhouden dat het nog nooit zo druk was geweest.

Volgens de fotograaf, die wordt geciteerd in de documenten, is hem nooit officieel gevraagd om de foto’s te bewerken. Hij ging er wel van uit dat een autoriteit dit van hem wilde.

Spicer heeft overigens na zijn vertrek als woordvoerder van Trump gezegd dat hij spijt heeft van zijn aanval op de media over de grootte van het publiek bij de inauguratie van Trump.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.