— maandag 10 september 2018, 08:15 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf erkent bewerken foto’s van inauguratie Trump

© National Park Service

De fotograaf die de officiële foto's van de inauguratie van Donald Trump maakte, heeft toegegeven de foto's te hebben bewerkt om het aantal bezoekers groter te laten lijken dan dat het in werkelijkheid was. De fotograaf van het National Park Service (NPS) veranderde de foto na een telefoongesprek van Sean Spicer, inmiddels oud-woordvoerder van Trump. Dat meldt The Guardian.

Trump claimde dat er tijdens zijn inauguratie meer bezoekers waren dan tijdens de inauguratie van Barack Obama, zijn voorganger. Het veroorzaakte de eerste rel. Nu bljkt dat de fotograaf de foto’s afsneed waar de menigte eindigde op de foto, zodat het leek alsof het drukker was.

The Guardian wist via de ‘Freedom of Information Act’ documenten te achterhalen van gesprekken tussen NPS en Spcier en dat Trump een gesprek had met de directeur van NPS, de dag na de inauguratie. Het is overigens niet duidelijk welke foto’s zijn bewerkt en of deze ook zijn gepubliceerd. Tijdens dat telefoongesprek gingen er online echter al voor-en-na-foto’s rond van de inauguratie van Obama en Trump. Het Twitteraccount van NPS retweette ook een tweet waarin de foto’s met elkaar werden vergeleken. Ondanks de beelden bleven Trump en Spicer volhouden dat het nog nooit zo druk was geweest.

Volgens de fotograaf, die wordt geciteerd in de documenten, is hem nooit officieel gevraagd om de foto’s te bewerken. Hij ging er wel van uit dat een autoriteit dit van hem wilde.

Spicer heeft overigens na zijn vertrek als woordvoerder van Trump gezegd dat hij spijt heeft van zijn aanval op de media over de grootte van het publiek bij de inauguratie van Trump.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.