— vrijdag 26 april 2013, 09:33 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf des Vaderlands te huur

© Jasper Juinen

Ze kon het bijna niet geloven, maar Ilvy Njiokiktjien (28) mag zich met trots de allereerste Fotograaf des Vaderlands noemen. Ze moest een beetje ‘wennen’ aan het idee toen ze gevraagd werd, omdat ze niet goed wist wat de benoeming inhoudt. Dat is niet vreemd. De titel is bedacht door de stichting Fotoweek, een nieuw initiatief van het Nederlands Foto­museum en FOAM. Laatste wijziging: 17 april 2014, 13:03

Tijdens de Fotoweek, van 20 tot 29 september, is het de bedoeling dat we weer ‘bewust leren kijken naar fotografie’. Aan Njiokiktjien de schone taak om hier een handje bij te helpen. Ze is een jaar lang het gezicht van de stichting en daarnaast ambassadeur van de vakfotografie. Ze gaat lezingen geven en is inzetbaar en te huur als Fotograaf des Vaderlands.

De benoeming is een mooie toevoeging aan Njiokiktjiens curriculum vitae waarop onder meer prijzen als de Zilveren Camera en de World Press Photo staan.

Het idee achter Fotoweek vindt ze sterk: ‘Tegenwoordig worden veel foto’s met mobieltjes gemaakt, maar dit betekent niet dat we allemaal vakfotografen zijn.’

Voor het thema van Fotoweek: Kijk! Mijn Familie, maakt Nijokiktjien honderd foto’s van de meest verschillende verjaardagen op uiteenlopende plekken in het land. Elke leeftijd wordt vastgelegd: van een pasgeborene van 0 tot een persoon die 100 wordt. ‘Mijn doel is om Nederland anno nu te laten zien. Om een volledig beeld van ons land te geven.

De fotograaf vindt het niet erg leuk om haar eigen verjaardag te vieren. En daarom hadden vrienden kortgeleden een surprise party voor haar georganiseerd, zodat ze nog een beetje weet hoe het voelt.

Nijokiktjien is aardig op weg met haar ‘honderd’. In De Wereld Draait Door mocht ze een oproepje doen. Driehonderd mensen meldden zich aan. Haar grootste uitdaging? ‘Ik wil een verjaardag in de gevangenis fotograferen’. 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.