website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Foto DNA: De Vonkenregen in Scheveningen

Theo Audenaerd — Geplaatst op dinsdag 29 januari 2019, 15:05

© Dick Teske

Foto DNA ‘Mijn vrouw belde dat het vuur regende in de tuin’, zegt freelance fotograaf Dick Teske uit Scheveningen, ‘en dat ze bang was voor de twee scooters die daar stonden. Ik was op dat moment 300 meter verderop en was even in tweestrijd: naar huis of blijven. De ME was net begonnen de boulevard te ontruimen. Weggaan betekende dat ik het afgezette gebied niet meer in zou komen. Dus ik bleef.

Ik sprak af dat als het thuis echt mis zou gaan, ik meteen die kant op zou komen.

Weekblad De Scheveninger en AD/Haagsche Courant willen elk jaar een foto van het nachtelijke vuur dus ik was op tijd op pad gegaan voor een foto van de stapel in volle glorie. Ik was niet alleen. Duizenden mensen op de boulevard maakten foto’s met mobieltjes. En toen ging het dus vonken. Ik was er totaal niet op voorbereid. Ik had een normale jas aan en liep er vol in. De brandende deeltjes vielen ook op mijn hoofd. De baan waar het vuur viel was hooguit 300 meter breed, dus ik kon er ook onderuit rennen, maar ik wilde foto’s maken. Ondanks de drukte kon iedereen goed wegkomen. Je zag wel de angst maar van echte paniek was geen sprake. De vrouw en haar kind op de foto renden naar rechts. Haar man met het andere kind ook. Naar hun auto denk ik. Ik maakte er zes foto’s van. Twee zijn scherp. Ik wist meteen dat ik een mooi beeld had, maar ik ging door. Alle begroeiing stond ondertussen in brand. Mijn laatste foto maakte ik om 02.26 uur.

Thuis kreeg ik van buren te horen hoe erg het in mijn straat was geweest. Alles was zwart. De scooters in de tuin en onze tuinset waren flink beschadigd. Vreemd dat ik geen brandwondjes op mijn hoofd had. Mijn haar vol as, dat was alles. Via Facebook heb ik nog wel contact met de vrouw op de foto gehad. Het AD had een oproep geplaatst. Ze bleek veel negatieve reacties te hebben gekregen omdat ze daar met haar kind was. Dat is echt onzin. Er waren daar heel veel gezinnen met kinderen.’

Naar foto’s kijk je. Theo Audenaerd, oud-beeldredacteur bij de Volkskrant, doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.