website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Foto DNA: ‘De bordesfoto van het eerste kabinet-Baudet’

Theo Audenaerd — Geplaatst op maandag 1 april 2019, 11:00

© Bart Maat

Foto DNA Naar foto’s kijk je. Theo Audenaerd, oud-beeldredacteur bij de Volkskrant, doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto. Deze keer praat hij met fotograaf Bart Maat die voor ANP het live verkiezingsdebat van 7 maart bij RTL fotografeerde.

‘Bij live televisiedebatten zijn de mogelijkheden om te fotograferen meestal beperkt’, zegt freelance fotograaf Bart Maat. ‘De uitzending gaat altijd voor. Bij het RTL verkiezingsdebat van 7 maart in de Rode Hoed, mochten er alleen voorafgaand aan de uitzending foto’s in de hal worden gemaakt. Daar stonden de fractieleiders met elkaar te praten. Wel 20 ongemakkelijke minuten lang’, vertelt Maat.

‘Het debat duurde in totaal twee uur. De reclameblokken werden gebruikt voor sanitaire stops, een slok drinken, een overlegmoment met de woordvoerders of campagneleiders én een groepsfoto. RTL had bedacht dat alleen de fotograaf van het ANP een groepsfoto mocht maken. Dat was ik. Ze wilden liever niet te veel mensen op de vloer hebben tijdens de live-uitzending.

Sybrand Buma en Thierry Baudet waren al uit de groep weg gelopen. Kennelijk waren ze er niet van op de hoogte dat er een foto gemaakt moest worden. Ze werden teruggehaald. Vanuit de coulissen wachtte ik op het seintje dat ik aan het werk kon. Ik had er van tevoren geen hoge verwachtingen van. 30 seconden kreeg ik. Langer niet. Dus tijd om ze leuk neer te zetten was er niet.

Daar staan ze dan voor je. Allemaal op een rijtje, niks ­bijzonders. Maak daar maar eens een spannende foto van. Natuurlijk hoop je altijd dat er spontaan iets aardigs gebeurt. En zie, precies op het moment dat ik begon met fotograferen, liep ­Baudet naar het midden van de groep en riep: “Dit is de bordesfoto van het eerste kabinet-Baudet.”

Een paar fractieleiders reageren spontaan met een brede lach, anderen lachen als boeren met kiespijn. Jesse Klaver beent geïrriteerd weg. Wat Baudet deed was eigenlijk heel onbeleefd. Hij kaapte het fotomoment, maar uiteindelijk werd het daardoor wel een mooi beeld. Want waar eerst een saaie foto dreigde, werd het beeld nu ineens springlevend. Door de grote verkiezingsoverwinning van Baudet, krijgt deze foto nog een extra betekenis. Baudet, die zich niet aan de regels houdt van de gevestigde politiek, wordt met Forum wel grootste partij van het land.’

De volgende dag stond de foto onder meer in NRC Handelsblad en De Telegraaf. De Volkskrant plaatste hem op 23 maart bij een beschouwing.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.