Jodal

— dinsdag 28 februari 2017, 16:54 | 0 reacties, praat mee

Forum voor Democratie verliest kort geding tegen de NOS

Partijleider Thierry Baudet van het Forum voor Democratie | Robin Utrecht / ANP

De politieke partij Forum voor Democratie heeft via de rechter geen plaats aan tafel kunnen opeisen bij het NOS-verkiezingsdebat van 14 maart aanstaande. De rechter stelde in kort geding dat de keuze van deelnemers valt binnen de journalistieke vrijheid van de NOS. Laatste wijziging: 28 februari 2017, 16:58

Ook juridisch is er met die selectie niets mis, omdat er vooraf vastgestelde, objectieve criteria zijn gebruikt voor het uitnodigingsbeleid. De NOS besloot op 1 februari wie mocht meedoen en baseerde zich daarbij op het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer en de stand van de Peilingswijzer op die dag.

Partijleider Thierry Baudet vond dat moment te vroeg en bestempelde het gebrek aan deelname als een ‘ontoelaatbare inperking’ van de politieke uitingsvrijheid van zijn partij.

De NOS heeft goede gronden aangevoerd voor de keuze om 1 februari 2017 als peildatum te nemen, schrijft de rechtbank: “Zo verstreek bijvoorbeeld op 31 januari de termijn voor het vaststellen van de kandidatenlijst bij de Kiesraad. Dat Forum voor Democratie op dat moment nog niet in de Peilingwijzer voorkwam, is een gevolg van de eigen keuze van de partij om pas relatief laat met haar verkiezingscampagne te starten.”

“De wijze waarop de NOS de selectie voor het verkiezingsdebat heeft gemaakt, staat een effectieve mogelijkheid voor Forum voor Democratie tot het uiten van haar politieke mening niet in de weg”, oordeelt de rechter.

Van een boycot van de partij is geen sprake, aldus de rechter, omdat het Forum voor Democratie bij de NOS regelmatig in de berichtgeving figureert. In een reactie op de NOS-website zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff: “De rechter bevestigt dat de keuzes die wij hebben gemaakt op geen enkele manier onrechtmatig zijn en volledig vallen binnen onze journalistieke vrijheid, zoals vastgelegd in onder meer het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Mediawet.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.