— donderdag 31 maart 2011, 15:05

Poolse staat wil uitgeverij ontmantelen

Medewerkers van diverse Poolse kranten en een tijdschrift hebben hun zorgen geuit over de dreigende ontmanteling van de Poolse uitgeverij Presspublica. De onderneming is voor 49 procent in handen van het Poolse ministerie van Financiën, Mecom heeft de overige 51 procent in bezit. De staat heeft in de hoofdstad Warschau juridische stappen ondernomen om de uitgeverij te ontbinden. Werknemers van een van de kranten, Rzeczpospolita, zeggen dat door hun kritiek op de regering van de Poolse premier Donald Tusk, het bedrijf zal worden ontmanteld. Volgens geruchten zou de regering de top van de krant al langer willen vervangen vanwege de kritiek op het regeringsbeleid. Laatste wijziging: 31 maart 2011, 17:10

Volgens het ministerie van Financiën is het echter nodig het bedrijf op te heffen omdat er geen winst wordt gemaakt. Maar in 2010 is er winst geboekt en ook voor 2011 ziet het er goed uit.

In een open brief van Mecom’s Europese ondernemingsraad (EWC) namens werknemers van Rzeczpospolita aan de Poolse premier Donald Tusk, schrijven ze bezorgd te zijn over de plannen en vragen om opheldering. Maar net als bij een verzoek van vertegenwoordigers van de Europese Journalistenfederatie (EFJ) leverde de brief geen reactie op. Volgens de werknemers staan er zo’n 600 banen op het spel bij de verschillende uitgaven, en de persvrijheid. Bij de ontmanteling van Presspublica vervalt de titel van de krant Rzeczpospolita namelijk automatisch aan het ministerie van Financiën.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.